Eğitim Sitesi

Sebil Nedir? Sebil Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Sebil terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sebil nedir? Sebil ne demek? Sebil hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Sebil Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sebil:

Hayır için yaptırılmış, parasız olarak su alınan içilen çeşme.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Sebil:

Karşılık beklemeden hayır için dağıtılan içme suyu.


Sanat Terimi Olarak Sebil:

Cadde ya da sokak kenarlarında yoldan geçenlerin su içmesi için yapılmış hayır yapıları. Sebillerin çeşmelerden farkı bir su sağlama sistemine bağlı olmamalarıdır. Daire ya da çokgen plan kuruluşları ile sebiller bir iç mekâna sahiptirler ve bu mekân dışarıya üzerinde küçük pencere açıklıkları bulunan madeni şebekelerle açılır. Sebiller bir külliyenin parçası olabileceği gibi bağımsız olarakta inşaa edilmişlerdir. Özellikle 18. Yüzyıldan sonra İstanbul'da çok sayıda sebil inşaa edilmiştir.


Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sebil:

Arapça, yol anlamına gelir. Hayır ve sevab ümidi ile parasız su dağıtılan, etrafı parmaklıklı ve çoğunlukla kubbe ile örtülü olan binalara, sebil veya sebilhane denir.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Sebil:

Kutsal günlerde karşılık beklemeden hayır işin dağıtılan içme suyu. Genellikle camilere bitişik özel bir biçimde yapılmış, karşılık beklemeden hayır işin içme suyu dağıtılan taş yapı, sebilhane. Halk ağzında meyan kökü şerbetini bir hayır için dağıtma.


Benzer Tarih Terimleri

Seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerinisavaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokanhazırlıkların ve önlemlerin tümü.

Seğmen: Kurtuluş Savaşı yıllarının bir anısı olmak üzere, genellikle ulusal bayramlarda, düğünlerde törene yerel giysiler giyerek, atlı ve silahlı olarak katılan kimse.

Sekban: 1. Osmanlı İmparatorluğu'nda, ordunun sınır boylarında görev yapan bir asker sınıfı.(Halk arasında bunlara Seymen de denirdi).
2. Osmanlı İmparatorluğu'nda, eyalet paşalarına ve sancakbeylerini bağlı olarak görev yapan bir asker sınıfı.

Sekban-I Cedit: II. Mahmut tarafından Avrupalı devletlerin orduları örnek alınarak kurulan, ancak Yeniçerilerin tepkisi nedeniyle kapatılmak zorunda kalınan ordu.

Semah: Alevi ve Bektaşi topluluklarınca müzik eşliğinde oynanan, bir tür törensel jalk dansı.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü