Güncel Edebiyat terimleri sözlüğümüzde Sebk-i Hindî terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sebk-i Hindî nedir? Sebk-i Hindî ne demek? Sebk-i Hindî hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sebk-i Hindî Terimi Hakkında Bilgiler
Edebiyat Terimi Olarak Sebk-i Hindî:
Divan edebiyatında kullanılan bir üslup. Terim, "Hint tarzı, Hint üslûbu" anlamına gelir. Türk edebiyatına XVII. İran şairlerinin etkisiyle girdi. Bu nedenle sebk-i İsfahâni diye de bilinir. İran edebiyatına ise Hindistan'dan geçmiştir.
Benzer Edebiyat Terimleri
Seci: 1- Eski düzyazıda cümlelerin ortasında ve sonunda yapılan uyak.
2- Cümlelerin veya bir cümle içinde birden çok kelimenin sonlarındaki ses benzerliği. Nesirde kullanılan bir çeşit kafiyedir. Secili nesre müsecca adı verilir. Edebiyatımıza Arap edebiyatından geçmiştir.
Sehl-i Mümteni: Söylenmesi kolay görülen ama benzeri yapılmak istendiğinde güçlüğü ortaya çıkan söz. Bu tür sözler sade ve derin anlamlıdırlar. En güzel örneklerini Yunus Emre, Süleyman Çelebi, Mehmed Akif Ersoy vermişlerdir. Örnek:
Ete kemiğe büründüm
Yunus diye göründüm
Yunus Emre
Selâmet: Cümlelerin doğru ve sağlam olması. İfadenin düşük, eksik olmaması gerekir.
Selâset: Bir yazıda cümle ve kelimelerin akıcı, âhenkli, kolay ve anlaşılır olması. Selâset, sözüklerin birbirine uygun seçilmesiyle sağlanır.
Selh: Başkasına ait bir şiirin anlamını alıp kelimelerini değiştirerek yeniden yazmak. Selh intikal'in bir çeşidi sayılır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Edebiyat Terimleri Sözlüğü