Eğitim Sitesi

Secde Nedir? Secde Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Secde terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Secde nedir? Secde ne demek? Secde hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Secde Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Secde:

Namaz kılanın, ayak parmaklarını, dizlerini, ellerini, alnını ve burnunu yere koyması ile oluşan durumdur. Namaz kılarken yere eğilerek yüzün bir kısmını , Yüce Allah'a saygı için yere koymaktır. Arka arkaya yapılan iki secdeye "secdeteyn" denir. "Sücud" sözü de secde etmek ve secdeler manasına gelir.


Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Secde:

Arapça, secde etmek, Allah'ı tazim için, yüzü yere koymak anlamını ifade eden bir kelime.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Sehiv Secdesi: Sehiv sözlükte "yanılma, gaflet" gibi anlamlara gelmektedir. Dinî bir kavram olarak sehiv secdesi ise, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi haller nedeniyle namazın farzlarından birinin ertelenmesi, vaciplerinden birinin terk edilmesi veya ertelenmesi durumunda namazın sonunda yapılan secdedir.

Sırat-ı Müstekîm: Allah'ın Kur'an-ı Kerim'de beyan ettiği dosdoğru yoldur.

Sevap: 1. Allah'ın emir ve yasaklarına uygun olan amel, söz ve davranışlardır.

2. Hayırlı bir davranış karşısında Allah tarafından verileceğine inanılan ödül.

Sûre: Kur'an'ın, birbirinden besmele ile ayrılan her bir bölümüdür.

Sünnet: 1- Peygamber Efendimiz'in farzlar ve vacipler dışında ibadet maksadıyla yaptığı ve müslümanlardan da yapılmasını istediği dinî görevlerdir. Sünnet-i Müekkede ve Sünnet-i Gayri Müekkede olarak ikiye ayrılır.

2- Peygamber (sav) efendimizin tavsiye ettiği, bizlere aktardığı düşünce, davranış ve emirlere denir. Bunlar Kur'an'da yer almayıp, uyulmasında çok büyük sevap ve faydalar bulunan tavsiyelerdir. Çünkü bizler ancak ve ancak Allah'ın affı Peygamberimiz Hz. Muhammed(sav)'in şefaati ile af olunup, Cennet'e girebiliriz.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü