Eğitim Sitesi

Sedefkâri Yazı Nedir? Sedefkâri Yazı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) terimleri sözlüğümüzde Sedefkâri Yazı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sedefkâri Yazı nedir? Sedefkâri Yazı ne demek? Sedefkâri Yazı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Sedefkâri Yazı Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Sedefkâri Yazı:

Bazı levhalarda görülen, sedef kakma suretiyle yazılan yazı.


Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

Selçuklu Eğrileri: Selçuklu münhanileri ile ilgili bilgilere bakınız.

Selçuklu Münhanileri: XI - XV. yüzyıl boyunca yazma kitap süslemelerinde çok sık karşılaşılan bir üslûptur. Genellikle Selçuklular tarafından kullanılmalarına ve kavisli, yumuşak ana yapılarına dayanılarak Ord. Prof. Dr. A. Süheyl ÜNVER tarafından, bu üslûba Selçuklu münhanileri adı verilmiştir.

Genel olarak rûmilerin ve kuş kanatlarının iç bünyelerinde bulunan ayrıntılardan oluşup, kendine özgü bir renklendirme tekniğine sahiptir. Daima birbirinin arkasından çıkacak şekilde çizilerek meydana gelirler. Her bir münhaninin daralan kısmı kompozisyonun gerektirdiği belli bir yöne doğru gittikçe incelerek devam eder.

Semerkandi Kâğıt: Vaktiyle Semerkant'ta yapılan esmer; kaba fakat sağlam bir kâğıt.Kâğıt ile ilgili bilgilere de bakınız.

Ser Süre: Mushaf'ların sûre başlıklarına verilen ad. Dikdörtgen şeklinde tezhiplidir. İklil, serlevha, başlık da denilir.

Sere: 1. Tuğranın alt tarafında bulunan ve asıl metnin yazılı olduğu kısmın adı. Kürsü de denir. Bu kısımda padişahın ve babasının adları yazılıdır.

2. Tuğranın şekillerinden olup, tuğra metninin yazıldığı kısımdır. Bu kısımda Padişahın ve babasının adları yazılırdı. Bu kısma kürsü de denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü