Güncel Sağlık-Tıp terimleri sözlüğümüzde Septisemi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Septisemi nedir? Septisemi ne demek? Septisemi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Septisemi Terimi Hakkında Bilgiler
Sağlık-Tıp Terimi Olarak Septisemi:
Dolaşıma karışan enfeksiyon etkeninin kanda üremesi durumuna septisemi denir.
Arıcılık Terimi Olarak Septisemi:
Arılarda, Pseudomonas apiseptica adındaki bakteri nedeniyle görülen, kan zehirlenmesi olarak nitelendirilen bir arı hastalığı. Hastalık özellikle havalandırması yetersiz ve yüksek nem bulunan kolonilerde görülür. Septisemiye yakalanan arılar hızla ölürler. Hastalığa yakalanan arılarda kaslar hızla refleks kaybına uğrar, uçma yeteneği kaybolur, besin tüketimi durur, koloni zayıflar.
Benzer Sağlık-Tıp Terimleri
Toksemi: Enfeksiyon etkeninin hastalık yapıcı zehirli maddelerini (toksin) kana salgılaması ve bu salgıların (toksinlerin) kan yoluyla vücuda yayılmasına toksemi denir. Enfeksiyon etkenlerinin bazıları kendisi hastalık oluştururken bazıları da salgıladıkları toksinlerle hastalık oluşturur.
Kuluçka Süresi: Enfeksiyon etkeninin konakçıya girdikten sonra, hastalığın tipik belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen süredir.
İnkübasyon Süresi: Enfeksiyon etkeninin konakçıya girdikten sonra,hastalığın tipik belirtilerinin ortaya çıkmasına kadar geçen süredir.
Kontaminasyon: Kelime anlamı olarak kirlenme, bulaşmayı ifade eder. Temiz bir yüzeye, ortama veya dokuya, kirli bir ortamdan dolaylı olarak kirliliğin taşınmasına, kontaminasyon denir. Hastalık etkeni mikroorganizmanın bulaştığı nesnelere de kontamine denir.
Tropizm-Organotropizm: Bazı enfeksiyon etkenleri vücuda hangi yolla girerse girsin belli organlara ulaşıp orada hastalık yapar. Enfeksiyon etkenlerinin belli bir organ seçmelerine tropizm-organotropizm (organ seçme) denir. Örneğin, hangi yolla girerse girsin hepatit etkeninin karaciğerde; kuduz etkeninin beyinde hastalık yapması gibi.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sağlık-Tıp Terimleri Sözlüğü