Eğitim Sitesi

Ses Dizileri Nedir? Ses Dizileri Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Ses Dizileri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ses Dizileri nedir? Ses Dizileri ne demek? Ses Dizileri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ses Dizileri Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Ses Dizileri:

Belli oktav içindeki belli ses ve aralık düzenine "dizi" denir. Dizi, bir müzik sistemine temel olan belirli perdelerdeki seslerin sıralanmasıyla oluşur. Bu sıralanış biçimi müzik türlerine, bölgelere göre değişir. Dizileri altı kümede toplayabiliriz.

1. Pentatonik diziler
2. Modlar
3. Makam dizileri
4. Tonal diziler
5. Caz müziği dizileri
6. Atonal diziler

Günümüzde müzik eğitiminde yaygın olarak kullanılan dizi tona dizidir. Özellikle Batı müziğinde fazlaca kullanılan tonal dizi, Dünya'da evrensel kullanılan bir yapıya kavuşmuştur.


Benzer Müzik-Dans Terimleri

Ağır Semai: Türk Sanat Müziğinde semai formunun ayrıldığı iki şekilden birine verilen ad.

Alla Turca: Türk müziği benzerinde.

Arietta: Kısa ve küçük arya.

Arpej: İtalyanca "arpeggiare" kelimesinden, arp çalmak anlamına gelir. Süslemelerin notalanışında, bir akorun yanı başına konan dikey ve kıvrımlı çizgi, akor seslerinin birlikte değil de, birbiri arkasından çalınması gerekeceğini gösterir.

A Tonalite: Tonalite dışı. Majör, minör, ya da başka modal dizilerle ilgisizliği anlatan terim.Bu türlü müziğin başlıca siması sonradan tonalite dışı yazıyı kurallaştıran, Avusturyalı besteci Arnold Schönberg'dir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü