Eğitim Sitesi

Şeyh Nedir? Şeyh Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Osmanlı Türkçesi terimleri sözlüğümüzde Şeyh terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şeyh nedir? Şeyh ne demek? Şeyh hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Şeyh Terimi Hakkında Bilgiler

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şeyh:

Tekke başkanı, tarikat lideri.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Şeyh:

Ahilik teşkilatında çıraklık ve ustalık törenlerini yöneten, cezaların uygulanmasını sağlayan, ahlakî ve dini otorite.


Tarih Terimi Olarak Şeyh:

Tasavvufta doğru yolu göstermeye yardımcı olan, bir tarikatin piri, başı.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Şeyh:

Tarikat kurucusu, bir tarikatta en yüksek dereceye ulaşmış olan kimse.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Şeyh:

Arap kabile ve aşiret başkanı.


Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri

Şeyhülislam: Divana katılan fakat oy kullanmayan şeyhülislamın protokoldeki sırası veziri azamla aynıydı. Hem ilmi kişiliği, hem de fetva verme yetkisi dolayısıyla şeyhülislama büyük saygı gösterilirdi. Bayramlaşma sırasında padişah sadece şeyhülislamın karşısında ayağa kalkardı.
Önemli devlet işleri hatta padişahların görevden alınması için şeyhülislamın fetvası gerekiyordu. Şeyhülislam idam cezasına çarptırılamaz, tutuklanamaz ve hapsedilemezdi. 17. yüzyıla kadar görevden alınması bile söz konusu değildi. Tanzimat'tan sonra şeyhülislamların yönetimdeki önemi azalmaya başladı.

Şıkk-ı evvel defterdarı: 1.kısım ve 2. kısım olarak ikiye ayrılan defterdarlık teşkilatının 1.kısmı. 2. kısımada Şıkk-ı sani adı verilirdi.

Tabaklar Ahibabası: Deri imalatçılarının esnaf loncası başkanı.

Tarikat: Tasavvufa dayalı olan çeşitli islam doktrinlerine verilen ad.

Tekke: Genellikle yerleşim merkezlerine veya bu merkezlerin yanında yer alan ve içerisinde sürekli barınan derviş ve müritlerin bulunduğu tarikat yapısıdır. Tekkeler bir yapı bütünlüğü içerisinde birden fazla ihtiyaca cevap verebilecek fonksiyonel mekânlardan oluşan plan kuruluşlarıyla dönemin külliyeleri olarak değerlendirilir. Belli bir tarikata üye olan kişilerin toplanıp ayin yaptıkları yer olarak da tanımlanabilir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Osmanlı Türkçesi Terimleri Sözlüğü