Eğitim Sitesi

Şeyhülislam Nedir? Şeyhülislam Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Şeyhülislam terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şeyhülislam nedir? Şeyhülislam ne demek? Şeyhülislam hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Şeyhülislam Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Şeyhülislam:

Osmanlı İmparatorluğu'nda kabinede sadrazamdan sonra yer alan ve genellikle din işlerinden sorumlu olan üye. Devlet işlerinin İslam dininin esaslarına göre yürütülmesini sağlar ve yürütülecek işler için fetva verirdi. Divan'a Kanuni devrinde katılmış ve Sadrazamla eşit tutulmuştur.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şeyhülislam:

Divana katılan fakat oy kullanmayan şeyhülislamın protokoldeki sırası veziri azamla aynıydı. Hem ilmi kişiliği, hem de fetva verme yetkisi dolayısıyla şeyhülislama büyük saygı gösterilirdi. Bayramlaşma sırasında padişah sadece şeyhülislamın karşısında ayağa kalkardı.
Önemli devlet işleri hatta padişahların görevden alınması için şeyhülislamın fetvası gerekiyordu. Şeyhülislam idam cezasına çarptırılamaz, tutuklanamaz ve hapsedilemezdi. 17. yüzyıla kadar görevden alınması bile söz konusu değildi. Tanzimat'tan sonra şeyhülislamların yönetimdeki önemi azalmaya başladı.


Tarih Terimi Olarak Şeyhülislam:

1. Çıkan kanunların İslam dinine uygun olup olmadığı hakkında fetva verme yetkisine sahip olan, ilmiye sınıfının en üst görevlisi olan kişi.

2. Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümette sadrazamdan sonra yer alan, fetva verme yetkisi taşıyan fıkıh uzmanı ve ilmiye sınıfının başı.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Şeyhülislam:

Osmanlı Devleti zamanında kabinede Sadrazamdan sonra yer alan ve din işlerine bakmakla beraber dünya işlerine de din bakımından karısan üye (Devlet işlerinin dine uygun olup olmadığı hakkında fetva verirdi).


Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

Şose: Genellikle taş kırıkları üzerine kum döşenip silindir geçilerek yapılan yol.

Tanı: Bir hastalığı tanıma işi, teşhis.

Telif Hakkı: Telif hakkı, herhangi bir bilgi veya düşünce ürününün kullanılması ve yayılması ile ilgili hakların, yasalarla belirli kişilere verilmesidir. Kısaca, orijinal bir yaratının kopyalanmasına veya kullanılmasına izin verme hakkıdır. Telif hakkı, genellikle belirli bir süre için geçerlidir. Sembolü çember içinde bir 'C' harfidir, © harfi üzerinde bulunduğu yaratının telif haklarının korunduğunu belirtir ve İngilizce 'copyright' kelimesini ifade eder.

Teselli: Acı bir olayı unutturmaya çalışma, acısını hafifletme, avunma.

Teşkilat: Ortak bir hedefin gerçekleşmesi için hiyerarşik bir yapı içerisinde planlı ve programlı çalışma yapmak üzere bir araya gelen vasıflı ve yeterli sayıda insandan oluşan yapıya teşkilat denir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü