Güncel Turizm ve Otelcilik terimleri sözlüğümüzde Shorta düşmek terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Shorta düşmek nedir? Shorta düşmek ne demek? Shorta düşmek hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Shorta düşmek Terimi Hakkında Bilgiler
Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Shorta düşmek:
Oteldeki oda sayısından fazla rezervasyon alınması durumu.
Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri
Arrival List: Varış listesi
City Ledger: 1. Otel kredi takip sistemi.
2. Otel üyesi olmayan konuklara ait bilgilerin tutulduğu otel kayıt defteri.
Opsiyon (Rezervasyon bekleme süresi / Dead Line): Rezervasyon yaptıran tarafların onaylanmış olan rezervasyonu, herhangi bir yaptırıma uğramaksızın tek taraflı olarak iptal edebileceği son tarihtir. Bu süre içinde rezervasyon yaptıran taraflar herhangi bir sorumluluk altına girmeden rezervasyonu iptal edebilirler.
Konaklama işletmeleri, ulaştırma işletmeleri, seyahat acenteleri ve tur operatörleri, rezervasyon iptal edildiği takdirde tekrar satmalarının mümkün olabileceği son tarihi, opsiyon tarihi olarak rezervasyon yaptıran tarafa bildirirler. Bu süre geçtikten sonra sözleşmede belirtilen bir mazeret olmadan yapılacak iptallerde işletmeye belli bir miktar tazminat ödenmesi gerekmektedir. Çünkü opsiyon tarihinden sonra işletmenin bu hizmeti satması zor olacaktır.
Opsiyon süresi ortalama olarak yüksek sezonda üç hafta, ölü sezonda ise bir haftadır.
Overbooking (Aşırı Rezervasyon Yapılması): Turizm İşletmeleri, bazı rezervasyonlarının iptal edilebileceğini düşünerek kapasite fazlası rezervasyonları onaylarlar. Bu duruma turizm sektöründe overbooking denir. Konaklama İşletmelerinin % 10 overbooking ile çalışmaları normal karşılanabilir.
Stop-sale (Satışları Geçici Olarak Durdurma): Konaklama İşletmeleri, tüm odaları satıldığı zaman ön rezervasyon yaptırmış olan diğer acentelere stop-sale durumunu bildirir. Acenteler de işletmenin satılık odası kalmadığını öğrenerek satış yapmaz.
Acenteler ve Operatörler böyle bir duruma düşmemek için yüksek dönem rezervasyonlarını kesin rezervasyon olarak yaptırmayı tercih ederler. Ayrıca işletmeler arasında sözleşmeler yapılırken belirtilen özel durumlar gerçekleştiği takdirde rezervasyonun iptal edilmesi veya ertelenmesi hakkı da vardır. Bunlara mücbir sebepler (zorlayıcı sebepler) adı verilir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü