Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Sıraltı Tekniği terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sıraltı Tekniği nedir? Sıraltı Tekniği ne demek? Sıraltı Tekniği hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sıraltı Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Sıraltı Tekniği:
Seramik boyalarının bisküvi halindeki seramikler üzerine boyanarak üstlerine sır çekilmesi, boyaların sır altında kalması ile oluşan teknik.
Arkeoloji Terimi Olarak Sıraltı Tekniği:
Keramik boyalarının bisküvi halindeki keramikler üzerine boyanarak üstlerine sır çekilmesi, boyaların sır altında kalması ile oluşan teknik.
Benzer Sanat Terimleri
Sır: 1. Bazı nesnelere parlaklık verme, dış etkilerden koruma, sızmalarını önleme vb. amaçlarla sürülen, saydam veya donuk vernik.
2. Pişmiş toprak, eşya ve yapı malzemesi üzerine sürülerek fırınlanan ve bunların üzerine saydam bir katmanla örterek su ve benzeri sıvılardan etkilenmemesini sağlayan koruyucu malzeme.
Sıbyan Mektebi: Osmanlı döneminde ilkokul düzeyinde eğitim veren okul ve bunun için inşa edilmiş yapı. Küçük çocukların okuma yazma ve Kur'an-ı Kerim okumayı öğrendiği okul.
Sgrafitto: XI. yüzyıldan ilk Osmanlı dönemine değin kullanılan seramik tekniğidir. Kullanılan hamur kırmızı renkli, kaba ve gözeneklidir. Kap astarlandıktan sonra sivri uçlu bir aletle motifler çizilir ve istenilen renkte saydam bir sırla sırlanır. Çukur kısımlarda sır daha koyu, diğer yerlerde ise daha açık olarak motifler belirlenmiş olur.
Sermimar: Mimarların başı, baş mimar.
Selatin Cami: Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan camidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü