Güncel Güreş terimleri sözlüğümüzde Şiraze terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şiraze nedir? Şiraze ne demek? Şiraze hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Şiraze Terimi Hakkında Bilgiler
Güreş Terimi Olarak Şiraze:
Kispetin paçası.
Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Şiraze:
Klâsik ciltte kitabın yapraklarını düzgün tutan bağ ve örgü. Elle örülür ve 2 adet ince, uzun iğne ile çeşitli örgülere göre değişen kalınlıkta iki renk ibrişim kullanılır. Cilt yapılacak kitabın sayfalan cüz cüz alınır. Ustalık ve zevke göre yan yana dikilir. Dikişte kullanılan ipin uçları uzun bırakılır. Buna kanat denilir ve kitabın cilde bağlanmasını sağlar. Esas cüzleri birbirine ekleyen kısım şirazedir. Kolonları formaların ortasından alınanlara nişanlı şiraze, gelişigüzel yerlerden alınanlara saplama şiraze denilir.
Çeşitleri; Sıçandişi, sağ sol yolu, tek baklava, çift baklava, geçmeli, alafranga...
Modern cildlerde de şiraze taklidi olan yapıştırma şeritler süs olarak kullanılmıştır.
Benzer Güreş Terimleri
Tartma: Rakibini kucağa alıp ayağını yerden kesme.
Taşlama: Rakibin belini kontrol altına aldıktan sonra ayakla sağ topuğundan yana doğru çekme.
Tek Dalma: Aniden rakibin tek bacağını iki elle kavram girişimi.Bu sırada arka ayak önde,kafa içeriye alınmış durumdadır.
Tek Kol: Rakibin sol kolu bilekten yakalanıp sağ elle çekilirken sol kol omuz üstüne alınarak sola yarım dönüş yapılır.rakibin bu hareketle omuzdan öne indirilmesi hareketidir.
Ters Salto: Başı öne eğili rakibin kafasıyla yakalanan kolunun ters kavranmasıyla yapılan omuzdan atma oyunu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Güreş Terimleri Sözlüğü