Eğitim Sitesi

Şive Nedir? Şive Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Sunuculuk-Televizyonculuk terimleri sözlüğümüzde Şive terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Şive nedir? Şive ne demek? Şive hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Şive Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Şive:

Bir dilin değişik bölgeler, yöreler veya sınıflara göre gösterdiği söyleyiş özelliği.


Tarih Terimi Olarak Şive:

Bir dilin, konuşulduğu sınırlar içinde bölgelere ve değişik kültür düzeylerine göre söyleyiş özelliği.


Edebiyat Terimi Olarak Şive:

Bir dilin değişik kültür düzeylerine göre farklı biçimlerde konuşulma özelliği.


Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Şive:

1. Bir dilin bilinen tarihsel süreci içinde ortaya çıkan, ses ve biçimsel farklılıklar gösteren kollarından her biri.

2. Şive bir dilin, bilinen tarihi seyri içinde ayrılmış olup bazı ses ve şekil ayrılıkları gösteren kolları, bir kavmin ayrı kabilelerinin birbirinden farklı konuşmalarıdır... Kırgızca, Kazakça, Özbekçe, Azeri ve Osmanlı Türkçesi vb. Türkçenin şiveleridir."


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Şive:

Söyleyiş özelliği. Konuşma tarzı.


Diksiyon ve Hitabet Terimi Olarak Şive:

Herhangi bir dilden, bilinen tarihi seyir içinde veya daha önceden ayrılmış olup ses, şekil ve kelime ayrılıkları gösteren kollara şive adı verilir.

Örneğin; Türkçeden tarih içinde bilinen zamanlarda ayrılmış olan Azerbaycan, Kazak ve Özbek Türkçesi gibi şiveleri mevcuttur.


Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

Tavır: Sunucunun, sosyal ve kültürel çevresini, psikolojisini ve konumunu belirleyen görünüş ve konuşma biçimi.

Tonlama: İfadeye bir fikir, duyuş, heyecan, yumuşaklık, sertlik ayırtısı katmak üzere seslerde meydana getirilen uzatma, perde değişikliği gibi başkalıklar.

Yapım Toplantısı: Yönetmenin çekim öncesi senaryo/program akışı uyarınca gereken estetik unsurlar, teknik gereklilikler ve kullanılacak ekipman konularında ekip liderleriyle yaptığı hazırlık toplantısı.

Yönetmen (Rejisör): 1. Tiyatro, televizyon, sinema vb. performans gerektiren yapımlarda kendi vizyonu doğrultusunda, oyuncuların rollerini dağıtıp, oyunu düzenleyen, metin, yorum, dekor, kostüm, müzik vb. öğeler arasında birlik sağlayan ve mevcut projeyi hayata geçiren kişi.

2. Televizyon yapımlarının baştan sona yönetiminde sorumluluk üstlenen, kameramanlar, resim seçici, sesçi, KJ operatörü, VTR operatörü, link operatörü, ana kumanda sorumlusunu koordinasyon içinde çalışmasını sağlayan profesyonel kişi.

Figüranlık: Figüranın yaptığı iş.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü