Güncel Tasavvufi-Tasavvuf terimleri sözlüğümüzde Sofu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sofu nedir? Sofu ne demek? Sofu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sofu Terimi Hakkında Bilgiler
Tasavvufi-Tasavvuf Terimi Olarak Sofu:
Arapça, sûfî kelimesinin bozulmuş şekli. Samimi dindar kişilere sofu denirken, şekilci, ham tipli dindarlara da aynı tâbir kullanılır. Necip Fazıl merhumun özden mahrum, kırıcı, itici, çirkin yüzünde güzel İslâm'ı çirkinleştiren, dindar kılıklı tipler hakkında kullandığı "ham sofu, kaba yobaz" ifadeleri meşhurdur.
Benzer Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri
Silsile: Tasavvufi yolların hepsinde günümüzdeki mürşitten Hz. Peygamber'ekadar ulaşan bir manevi zincir söz konusudur. Bu zincirin tarihsel olarak sağlıklı oluşutasavvufi feyiz ve bereketin intikalinde çok önemlidir. Bir tasavvuf yolununsağlamlığının en büyük delili sahih bir silsileye sahip oluşudur.
Zikir: Zikir, her işte Allah'ı hatırlamak, zihinde tutmak, yâd etmek, unutmamakve anmak, kendini gafletten kurtarmak, kulun Allah'ı dille ve kalple anması anlamındaKur'an kaynaklı bir tasavvuf kavramıdır. Gaflet de Allah'ı unutmak demektir.
Mutasavvıflara göre gerçek zikir, Allah'ı çok sevmek, O'ndan nasıl korkulmak gerekiyorsaöyle korkmaktır.
Edep: Her konuda haddini bilip, sınırı aşmamak, insanlara iyi muamelede bulunmaktır. Sünnet üzere yani Peygamberimizin buyurduğu ve davrandığı gibi hareket etmek, hatâya düşmekten sakınmak anlamına gelir. Terbiye ve güzel ahlaka da edep denir.
Gevher: Farsça, cevher demektir. Mânalar ve İlâhî sıfatlar.
Hak: Arapça'dır, gerçek anlamına gelir. Allah'ın güzel isimlerindendir (el-Hakk).
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tasavvufi-Tasavvuf Terimleri Sözlüğü