Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Sosyalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sosyalizm nedir? Sosyalizm ne demek? Sosyalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.
Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.
Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.
Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:
Toplumculuk.
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Soyut: Gerçekten ayrı olan, başlı başına bir varlığı olmayan, ancak zihinde tasarlanan.
Spekülatif: Deneye dayanmayan. Kuramsal olarak düşünülen.
Stoacılık: Aklın egemenliğini, doğaya uygun ya- şamayı, ruhun sarsılmazlığını ve dünya yurttaşlığı ülküsünü amaç olarak koyan Kıbrıslı Zenon'un kurduğu felsefe okulu.
Sudûr kuramı: Varlığın "bir"den çıkıp yayılarak, taşarak oluştuğunu kabul eden öğreti.
Süje: 1- İnsan. Karşısındaki nesneye (objeye) bilme amacıyla yönelen birey.
2- Düşünen, bilen varlık, objenin karşıtı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü