Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Sosyalizm terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sosyalizm nedir? Sosyalizm ne demek? Sosyalizm hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sosyalizm Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretim araçlarının kamunun, devletin elinde olması, ekonomik etkinliklerin kâr yerine insanların gereksinimlerini karşılaması gerektiğini öne süren, değer olarak emeğe önem veren, toplumun örgütlenmesinde köklü değişiklikler amaçlayan siyasal öğreti.
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyalizm:
Üretimi devletin düzenlemesini ve üretim araçlarının devletleştirilmesini savunan öğreti. Üretimde ve üretilenlerin dağıtımında bireyin değil, toplumun yararını göz önünde bulunduran ekonomik sistem.
Liberalizme tepki olarak doğmuştur. Liberalizmin insanlar arasında uçurumlar açması, büyük sınıf farklılıklarını doğurması üzerine ideal bir devletin ancak eşitlik temelinde gerçekleşebileceğini iddia ederler. Devlet üretimi organize eden, bölüşümü sağlayan bir organdır. Üretim kar amacıyla değil ihtiyacı karşılamak için yapılır. Üretim araçları(fabrika, makine) kamu mülkiyetindedir. Herkes eşit hak ve koşullardadır.
Coğrafya Terimi Olarak Sosyalizm:
Toplumculuk.
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Sosyalizm:
Temel üretim araçlarının belirli bir merkezi planlama yöntemi içinde toplu - genellikle hükümetin - mülkiyet ve kontrol altında bulunduğu ekonomik sistem.
Benzer Tarih Terimleri
Sosyalleştirme: Özel iktisadi girişimlerin, devlet, işçi ve tüketici temsilcilerinin yönetimindeki kamu teşebbüslerine dönüştürülmesini, ayrıca toplumsal açıdan büyük önem taşıyan bazı mesleklerin (örn. hekimlik) devletin yönetimi altına alınmasını içerir.
Soykırım (Genosit): Siyasal, ulusal, ırksal ya da dinsel bir nedenle, azınlık durumundaki bir insan topluluğunu soyca yok etmeyi amaçlayan toplu öldürme eylemi.
Statükocu: Öteden beri sürüp gelen, varolan durumun değişmesini istemeyen kimse.
Subaşı: Osmanlı Dönemi'nde, kapıkulu süvarileri arasından seçilerek savaş zamanı güvenlik işlerine bakmakla, barış zamanı da vergi toplamakla görevlendirilen kimse. Belediye görevlisi. Kasaba işlerine bakan kimse.
Sultani: Osmanlı Dönemi'nde II. Meşrutiyetten sonra ülkenin pek çok yerinde açılan, bugünkü lise dengi öğretim kurumu.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü