Güncel Sanat terimleri sözlüğümüzde Sütun Başlığı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Sütun Başlığı nedir? Sütun Başlığı ne demek? Sütun Başlığı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Sütun Başlığı Terimi Hakkında Bilgiler
Sanat Terimi Olarak Sütun Başlığı:
Sütunların üzerine konan üst düzeyi sütun çapından daha geniş olan yapının yükünün sütuna aktarmak için sütunların başına yerleştirilen üstü geniş altı dar olan süslü taş parçası.
Benzer Sanat Terimleri
Sütun Altlığı: Bir sütunun üzerine oturduğu kare, prizma veya silindir biçimli taban.
Sülüs: Yuvarlak karakterli, daha çok kitabelerde kullanılan, kitaplarda ise başlıklara mahsus büyük boy bir yazı üslubu.
Sultan Hanı: Anadolu Selçuklu döneminde çoğu sultanlar tarafından yaptırılan han ve kervansaraylar için kullanılan sanat tarihi deyimi. Genellikle biri kapalı, diğeri açık avludan meydana gelen iki bölümlü bir şema gösterirler. Açık avlu ortasında "köşk mescit" bulunur. Taş süslemeler özellikle girişlerde yoğunlaşır. Her türlü konaklama gereksinimini karışlayan vakıf kuruluşlarıdır.
Stucco (Stuk): Alçı yoğunluklu süsleme tekniği.
Slip Tekniği: İlk dönem Osmanlı seramiklerindeki hamur kırmızıdır. İşte bu kırmızı rengi kapamak, beyaz ve düzgün bir yüzey elde etmek için seramikler astarlanır. Slip tekniğinde de esas olan bu astardır. Bu teknikte süsleme astarla yapılır. Burada astar, normaldeki hâlinden daha koyudur. Kırmızı hamurlu kap üzerine, istenen motiflere göre fırça ile astarla süsleme yapılır ve istenen renk, saydam sırlanır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sanat Terimleri Sözlüğü