Eğitim Sitesi

TAG (TAKI) Nedir? TAG (TAKI) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Bilgisayar terimleri sözlüğümüzde TAG (TAKI) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. TAG (TAKI) nedir? TAG (TAKI) ne demek? TAG (TAKI) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

TAG (TAKI) Terimi Hakkında Bilgiler

Bilgisayar Terimi Olarak TAG (TAKI):

HTML'de dökümana biçim vermek için kullanılan etiketlerdir. Kaynak içinde kolayca fark edilirler çünkü her zaman "<" ve ">" işaretleri arasına yazılırlar. İki bilgisayar arasındaki kişilerin gerçek zamanda konuşmalarına izin veren bir protokol. Internet Bağlantılı Sohbet (Internet Relay Chat).


Benzer Bilgisayar Terimleri

T3: DS-3 biçiminde yapılanmış sinyali 44.746 megabit/saniye hızında aktaran hatlara verilen isim.

T1: DS-1 biçiminde yapılanmış sinyali 1.544 megabit/saniye hızında aktaran hatlara verilen isim.

Sıkıştırma yöntemi: Standard bilgisayarlar saniyede 15 veya 12 film karesini ekrana getiremezler ve kare atlamalar meydana gelir. Bu bilgisayarların filmi akıcı bir şekilde oynatabilmeleri için film dosyaları çeşitli yöntemlerle sıkıştırılır. Filmin niteliği, hareketliliği, büyüklüğü, taşıdığı renk bilgisi ve hedef platform gözönüne alınarak bu yöntemlerden biri seçilir. Herbir sıkıştırma yönteminin kendi ayarları vardır.

System: Hardware, software ve diğer yardımcı birimlerden oluşan ve bir ünite olarak çalışan grup.

System 7.0: 'Apple Computer'in Macintosh bilgisayarlarında kullanılan yeni bir işletim sistemi.
1) MIDI Clock: (MIDI saat işareti) Üzerinde kullanılan tempo değerine bağlı olarak, bir dörtlük nota süresinde 24 pulse gönderir. Yani MIDI portundan bu sayıda gönderilen "F8" Hex kodudur. Bu işareti dinleyen cihazın iç zamanlama üreteci artık bu işaretle kilitlenip senkronize olarak çalışır. İç tempo değeri buna bağlıdır.
2) Start: (Parça başlangıcı işareti) Sistemdeki sequenceri başlatır. Kodu "FA"dır.
3) Continue: (Kalınan yerden otomatik devam etme)Performer sysex mesajları editörü. Sisteme bağlı sequencer, parçanın ortasında stop komutuyla durdurulursa, bu komutla kaldığı yerden devam ettirilir. Kodu "FB"dir. Sistemdeki sequenceri durdurur. Kodu "FC"dir.
5) Active Sensing: (Aktif birim sensoru)Sistemdeki bazı MIDI'li enstürmanlar diğerlerinin varlığını sorgulamak üzere 300 ms aralıklarla "FE" kodunu gönderir. Bu da sistemde aktif MIDI'li enstürmanın olduğunu gösterir. Bazı ürünler 300 ms içinde bu işareti duymadığı zaman seslerini kapatırlar. Günümüzde üretilen aygıtlarda bu kod, o kadar geçerli değildir. Sadece sistem üzerinde herhangi bir şekilde kullanılabilir düşüncesi ile sistem komutlarına dahil edilmiştir.
6) System Reset: (Aktif sistemleri sıfırlama)MIDI birimlerinde oldukça önemli yeri olan bir komuttur. MIDI hattından yollandığı zaman tüm enstürmanlar ilk açılış durumuna gelirler. MIDI transmisyonu için kullandıkları bellek sıfırlanır. Çalınan notalar susturulur. Her üretici firma, bu komutu kullanarak makinalarının yeniden çalışmaya başlayacağı en uygun ortama getirirler. Kodu "FF"dir. İşte genel anlamları ile diğer sistem bilgilerinden de şöyle bir sözettik. Bunlar her geçen gün biraz daha geliştirilmeye çalışılmaktadır.
MIDI 1.0 versiyonunun 1983 yılından bu yana getirdiği kurallar zaman zaman yenilenmesi düşünülmekte. Daha hızlı teknolojilerinin müzik endüstrilerine girmesinin sonuçları bakalım ne olacak? Burada önemli olan bazı standartlar ve onları kullanan sistemlerdir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Bilgisayar Terimleri Sözlüğü