Eğitim Sitesi

Takvâ Nedir? Takvâ Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Takvâ terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Takvâ nedir? Takvâ ne demek? Takvâ hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Takvâ Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Takvâ:

Allah korkusu, dinin yasak ettiği şeylerden veya haram olduğu şüphesi olan şeylerden kendini uzak tutmak, Allah'ın emir ve yasaklarına karşı gelmekten sakınmaktır.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Takva:

Allah'tan korkma. Dinin yasak ettiği şeylerden sakınıp buyurduklarını yerine getirme, züht.


Genel Türkçe Terimi Olarak Takva:

Bütün günahlardan kendini korumak, dinin yasak ettiği veya haram olduğunda şüpheli şeylerden sakınma.


Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Takva:

1. Allah’ı görüyormuşçasına bir bilinç içerisinde farzları, vacipleri hakkıyla yerine getirme; Allah’ın hoşnutluğunu kazanmak amacıyla nafileleri çokça yapma; sünnete uyma.

2. Allah'tan korkma, Allah korkusuyla dinin yasak ettiği şeylerden kaçınma.


Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri

Tavaf: Sözlükte bir şeyin çevresini dolaşmak, dönmek anlamlarına gelen tavaf, dini bir kavram olarak, kabe sol tarafımızda kalacak şekilde, Hacer-i Esved-in bulunduğu hizadan başlayıp, belirli dualar okuyarak Kabe'nin etrafını yedi kere dolaşmaya tavaf denir. Kabe'nin etrafında her bir dönüşe de ŞAVT denir. Yedi ŞAVT bir tavaf eder.

Tebliğ: 1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme.

2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.

Tefsir: 1. Kur'an-ı Kerim'i usûlüne göre açıklamak ve yorumlamak demektir. Kur'an-ı Kerim'i tefsir edene müfessir denir. Yüce kitabımız anlaşılıp uygulanması için gönderilen bir kitaptır. Ama Kur'an-ı Kerim Yüce Allah'ın sözü olduğundan insanlar onu anlamakta güçlük çekebilirler. İşte bu yüzden Kur'an-ı Kerim'in tefsirine ihtiyaç duyarız.

2. Sözlükte açıklamak yorumlamak demektir. Terim olarak ise; Kur'an ayetlerini geniş bir şekilde açıklamak, yorumlamak demektir. Tefsir yapılırken ayetin iniş sebebi, zamanı ve hangi olay sebebi ile indirildiği göz önünde bulundurulur. Tefsir yapan kişiye müfessir denir.

Tekbîr ve Tesbîh: Tekbir, "Allâhuekber", Tesbih de, "Sübhânallâh" demektir.

Terâvih Namazı: Ramazan ayına mahsus olmak üzere, yatsı namazından sonra kılınan 20 rekat sünneti müekkede olan bir namazdır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü