Güncel Ekonomi, Bankacılık terimleri sözlüğümüzde Tebliğ terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tebliğ nedir? Tebliğ ne demek? Tebliğ hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Tebliğ Terimi Hakkında Bilgiler
Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tebliğ:
Vergilendirmeyi ilgilendiren ve hüküm ifade eden hususların yetkili makamlar tarafından yükümlüye veya ceza sorumlusuna yazı ile bildirilmesine tebliğ denilmektedir.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tebliğ:
1. Peygamberlerin getirdikleri ilahî mesajın insanlara aynen ulaştırmalarıdır. İnsanları dine davet etme. Bildirme, haber verme.
2. Tebliğ; sözlükte, taşımak, götürmek, ulaştırmak anlamlarına gelir. Peygamberlerin temel görevlerinden biri tebliğdir. Allah, Hz. Peygamberi kendisine ilettiklerini tebliğ etmekle görevlendirmiştir. O da bu görevini hakkıyla yerine getirmiş ve veda hutbesinde bu tebliğ görevini yerine getirdiğine insanları şahit tutmuştur. Hz. Peygamber, tebliğinde muhataplarından gönüllü bir teslimiyet beklemiştir. Onun görevi, insanlara nasihat edip öğüt vermektir, onları zorlamak değildir.
Hukuk Terimi Olarak Tebliğ:
Bildirme, duyurma, anlatma, yazılı bir emri, mahkeme yazısını ilgili şahsa teslim etme, imzasını alma. Çoğulu tebliğâtdır; duyurular, anlatmalar.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tebliğ:
Bildirme.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Tebliğ:
1. "Allah’ın kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi." anlamında peygamberlerin sıfatlarından biri. Açıklanması gereken dini bir hükmü, yerine göre örnekler vererek yerine göre nasihat ederek sözlü ve yazılı bir biçimde eksiksiz olarak anlatma; etkileyici bir dille insanlara duyurma.
2. Ulaştırma, bildirme, açıklama.
Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri
Tedavül: Sirkülasyon, para dolaşımı, satış miktarı. Bir paranın tedavüldeki oranı yüzde 50'yi aşarsa daha büyük bir para basıp piyasaya sürmek gerekir.
Tekel: 1- Tek bir satıcı ve karşılığında çok miktarda alıcı olan piyasadır.
2- Piyasada bir malın ya da hizmetin tek satıcısı olması.
Temerrüt Faizi: Vadesinde ödenmeyen bir alacak için uygulanacak olan cezai faizdir.
Temettü Getirisi: Hisse senedinin yıllık getirisidir.
Tevkifat(Stopaj): Gelir Vergisi Yasasının 94. maddesinde sayılan gelir türleri üzerinden, yasa maddesinde yer alan ve Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş oranlarda yapılan kesinti, gelir vergisi tevkifatı olarak adlandırılır.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü