Güncel Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Tecvid terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tecvid nedir? Tecvid ne demek? Tecvid hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Tecvid Terimi Hakkında Bilgiler
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Tecvid:
1. Tecvîd, kelime olarak bir şeyi iyi ve güzel yapmak demektir. Dinî bir terim olarak ise Kur'an-ı Kerim'i düzgün ve güzel okuma kurallarını öğreten bilim dalının ismidir.
2. Kur'ân-ı Kerim'i en güzel bir biçimde okumakla ilgili kurallar bütününe denir. Tecvit başlı başına bir ilim haline gelmiştir. Bu ilmin amacı, Kur'an'ın en güzel şekilde okunmasını sağlamaktır.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri
Tevrat: Tevrat, tıpkı Kur'an-ı Kerim gibi dört büyük kutsal kitaptan biridir. Yüce Allah, onu Musa Peygamber'e göndermiştir. Gönderilen ilk büyük kutsal kitaptır. Zebur ve İncil onu tasdik etmek için indirilmiştir.
Tezhib: Tezhip bir süsleme sanatıdır. Yazma kitapların daha çok da Kur'an-ı Kerim'in sayfa kenarlarının yaldız ve boya ile süslenmesidir. Bu sanatla uğraşan erkeklere müzehhip, kadınlara da müzehhibe denir.
Zamm-ı Sure: Namazda ayakta iken Fâtiha suresinden sonra okunan Kur'an-ı Kerim ayetlerine zamm-ı sure denir. Bu sırada istenirse baştan sona bir sure veya en az üç ayet okunur.
Zikir: Zikir, sözlükte anmak, hatırlamak demektir. Dinî bir terim olarak zikir, Allah'ı anmak ve hatırlamaktır. Bu da "Allah / Lâ ilâhe illallah (Allah'tan başka ilah yoktur) / Allahû ekber (Allah uludur) / Elhamdulillah (Şükür Allah'adır) gibi kelimelerin dille ve kalble tekrarlanmasıyla olur. Zikir, Allah'ın yüceliğini her an akılda tutmak, hep O'nunla olmak, O'nu bir an olsun akıldan çıkarmamak, O'na olan sevgimizi dile getirmek için yapılır.
Âdet: 1- Topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre, görenek.
2- Teamül, herkesçe iyi olarak kabul edilen ve daima halk tarafından tekrarlanan genel ve hukukî davranışlar.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri Sözlüğü