Eğitim Sitesi

Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) Nedir? Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Siyaset terimleri sözlüğümüzde Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) nedir? Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) ne demek? Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme) Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Tekrir-i Müzakere (Yeniden Görüşme):

Genel Kurul'da kanun tasarı veya teklifinin tümünün oylanmasından önce daha önce kabul edilen belli bir maddesinin yeniden görüşülmesidir. Yeniden görüşme önergesi Hükümet veya esas komisyonca bir defaya mahsus olmak üzere istenebilir.


Benzer Siyaset Terimleri

Temel Kanun Görüşmesi: Kapsamlı kanun tasarı ve tekliflerinin 30 maddeyi geçmeyen bölümler halinde, özel bir yöntemle görüşülmesidir. Bu yöntemde maddeler ayrı ayrı görüşülmemekte ve maddeler üzerinde verilen önerge sayısı daha da sınırlandırılmaktadır.

Toplantı Yetersayısı: TBMM Genel Kurulu ile komisyonların toplantıya başlayabilmeleri ve tespiti istendiğinde toplantıyı sürdürebilmeleri için gerekli olan en az milletvekili sayısıdır. Bu sayı Genel Kurul için 184, komisyonlar için üye tamsayısının 1/3'üdür.

Tutanak Dergisi: Belirli bir sistem içerisinde kayda alınan ve deşifre edilen Genel Kurul'da yapılan konuşmaların ve okunan evrakların tutanaklarının belirli esaslar dâhilinde düzenlenmesi suretiyle oluşturulan süreli yayındır. Tutanak Dergisi'nde ayrıca, geçen tutanak özeti, Genel Kurul gündemi, gelen kâğıtlar, komisyon raporları (sıra sayıları), yazılı sorular ve cevapları gibi diğer metinler de yer alır.

Üye Tamsayısı: Anayasa'da belirlenen toplam milletvekili sayısı olup, 550'dir. Çeşitli nedenlerle Meclis üyeliklerinde boşalma olması bu sayıyı değiştirmez.

Yasama Dönemi: İki milletvekili genel seçimi arasındaki 4 yıllık süredir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Siyaset Terimleri Sözlüğü