Eğitim Sitesi

Tescil Nedir? Tescil Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Emlak ve Gayrimenkul terimleri sözlüğümüzde Tescil terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tescil nedir? Tescil ne demek? Tescil hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tescil Terimi Hakkında Bilgiler

Emlak ve Gayrimenkul Terimi Olarak Tescil:

Tescil, tapu kütüğüne yazım demektir. Ayni ve şahsi haklara yönelik işlemlerin gerekleri yerine getirildikten sonra tarih ve yevmiye numarası ile kütüğe tescil edilir. Tescil siyah veya mavi mürekkepli kalemle ve kitap harfleriyle okunaklı şekilde genelde elle yazılır. Ancak şerhler ve beyanlar sütununa yazılması gereken bazı belirtmelerin (örneğin, imar uygulaması, kamulaştırma gibi) kaşe halinde basıldığı da olmaktadır. Tescilsiz iktisaplar dışında, ayni haklar tapu siciline tescil ile kazanılır.


Hukuk Terimi Olarak Tescil:

Resmi kütük veya defterlere bir konunun (hakkın) yazılması, kayıt düşülmesi.


Tarih Terimi Olarak Tescil:

Onay.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Tescil:

Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tescil:

Herhangi bir şeyi resmî olarak kaydetme, kütüğe geçirme.


Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Tescil:

Kayıtlı sermaye sistemine tabi anonim ortaklıklarda, sermaye artırımı işlemleri tamamlandıktan sonra sermaye artırımının tescili için, Sermaye Piyasası Kurulu'nca verilen ve ödenmiş hisse senedi tutarını gösteren belgedir.


Benzer Emlak ve Gayrimenkul Terimleri

Tersimat: Çizim. Arazide yapılan ölçü değerlerinin, mevzuatında belirtilen boyut ve cinsteki altlık üzerine çizimidir.

Tenkis: Azaltma. Mirasta mahfuz hissenin ihlal edilmiş olması halinde, miras bırakan tarafından sağlığında yapılmış tasarrufun iptali için açılan dava.

Terkin: Tapu kütüğünde kayıtlı bir hakkı sona erdirmek amacıyla üzerinin kırmızı mürekkepli kalemle çizilerek, terkin tarih ve yevmiye numarasının yazılması işlemidir.

Orman Haritası: 6831 sayılı Orman Kanunu ve mevzuatına göre düzenlenen orman kadastro haritalarını içerir.

Orman Sınırı (OTS): Orman ile orman olmayan araziler arasındaki sınır. Bu sınır orman kadastro komisyonu veya kadastro elemanlarınca belirlenir. Bu sınırlara sınır taşları dikilir ve bir tutanakla haritaya bağlanır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Emlak ve Gayrimenkul Terimleri Sözlüğü