Eğitim Sitesi

Tez Nedir? Tez Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Üniversite terimleri sözlüğümüzde Tez terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tez nedir? Tez ne demek? Tez hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tez Terimi Hakkında Bilgiler

Üniversite Terimi Olarak Tez:

1. Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp, akademisyenlerden oluşan bir heyet önünde savundukları bilimsel esere tez denir.

2. Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

3. Lisans veya master derecesi için bir adayın belirli bir konu üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren yazılı çalışma.


Kütüphanecilik Terimi Olarak Tez:

Akademik eğitim sürecinde daha yüksek derece alabilmek için hazırlanması öngörülen bilimsel inceleme. Ayrıca bakınız Doktora tezi


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tez:

Tartışmaya, iddiaya dayanarak bir öneri ve fikir ileri sürmek.


Benzer Üniversite Terimleri

Tezsiz Yüksek Lisans: Üç yarıyıldan oluşan, tez hazırlanmadan bitirilen yüksek lisans programı.
Lisans mezunu olan kişilere mesleki konuda derin bilgi kazandırmayı ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermeyi amaçlayan programdır. Pek çok alanda yapılabilen tezsiz yüksek lisans özellikle, Fen Edebiyat Fakültesi mezunları tarafından öğretmen olabilmek için tercih edilmektedir.

Profesör: Yükseköğretim kuruluşlarında üst düzeyde araştırma, eğitim ve yönetim faaliyetlerinde bulunan ve en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişidir.

Doçent: Üniversitelerde profesörden önceki basamakta bulunan öğretim üyesi. Özgün bilimsel çalışmalar yapmış ve doçentlik sınavını başarmış kişidir.

Yardımcı Doçent: Doktora çalışmalarını başarıyla tamamlamış, tıpta uzmanlık veya belli sanat dallarında yeterlik belge ve yetkisini kazanmış ilk kademedeki, doçentten bir önceki akademik unvana sahip kişidir.

Okutman: Üniversitede yabancı dil, Türkçe ve inkılap tarihi gibi ortak, zorunlu dersleri öğretmek için görevlendirilen, uygulamalı çalışmaları yöneten öğretim elemanı, lektör.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Üniversite Terimleri Sözlüğü