Güncel Parlamento (TBMM) terimleri sözlüğümüzde Tezkere terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tezkere nedir? Tezkere ne demek? Tezkere hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Tezkere Terimi Hakkında Bilgiler
Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Tezkere:
Parlamento uygulamasında Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Başbakanlık, TBMM komisyon başkanlıkları ve milletvekillerine ait olup Genel Kurulun bilgisine veya onayına sunulması gereken resmî evraktır.
Tarih Terimi Olarak Tezkere:
1- Askerlik görevinin bittiğini bildiren resmi belge.
2- Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.
Siyaset Terimi Olarak Tezkere:
Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.
İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tezkere:
Bir iş için izin verildiğini gösteren belge.
Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tezkere:
Bir iş için izin verildiğini bildiren resmî kâğıt.
Benzer Parlamento (TBMM) Terimleri
TBMM İnternet Sayfası: TBMM’nin yasama ve denetim faaliyetleri ile milletvekilleri, komisyonlar ve Başkanlık Divanına ilişkin bilgi ve belgelere ulaşılabilen internet sayfasıdır (www.tbmm.gov.tr).
Stenograf: TBMM Genel Kurulunun açık ve kapalı toplantılarında, komisyonlarda, Başkanlık Divanı toplantılarında ve Anayasa Mahkemesinin Yüce Divan sıfatıyla yaptığı duruşmalarda hazır bulunarak konuşulanları steno yöntemiyle yazıya geçiren TBMM İdari Teşkilatı kariyer meslek mensuplarıdır.
Sözcü: Komisyonun, kendi üyeleri arasından komisyon üye tamsayısının salt çoğunluğunun hazır bulunduğu toplantıda, gizli oyla, iki yıllık süre için seçtiği ve komisyon adına açıklama yapma yetkisi bulunan milletvekilidir.
Oy Pusulası: Açık oylamalarda kullanılan ve milletvekillerinin, ad, soyad ve seçim çevrelerini yazarak doldurmaları gereken basılı kâğıttır. Elinde basılı oy pusulası bulunmayan milletvekili beyaz bir kâğıt üzerine ad, soyad ve seçim çevresini yazıp imzalamak suretiyle de oyunu kullanabilir.
Oturum: Bir birleşimin ara ile bölünen kısımlarından her birisidir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Parlamento (TBMM) Terimleri Sözlüğü