Güncel Müzik-Dans terimleri sözlüğümüzde Thema (Tema) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Thema (Tema) nedir? Thema (Tema) ne demek? Thema (Tema) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Thema (Tema) Terimi Hakkında Bilgiler
Müzik-Dans Terimi Olarak Thema (Tema):
Bir müzik eserinde esas müziksel düşünceyi ve ifadeyi aktaran melodi.
Benzer Müzik-Dans Terimleri
Tokkata: Özellikle orgla seslendirilen ve doğaçlama esası üzerine yazılmış bir müziksel biçim. Füge benzer. Eski bestecilerden özellikle Frescobaldi ve Bachorg için çok güzel tokkata eserler bırakmışlardır.
Variation (Varyasyon-Çeşitleme): Bir tema veya kısa bir melodiyi bir takım elemanların yardımıyla bestelemeye veya seslendirmeye denir. Bu elemanlar: ritmik, melodik, armonik elemanlardır. Eski varyasyon şekillerinden en önemlileri kanon ve fügdür. Barok müziğinde özellikle önemli rol oynamıştır. Baso ostinato denilen devamlı bas partisi şakon ve pasakagliya varyasyonları yapılırdı. Önemli müzik sanatlarından biridir. Kompozisyon uygulamalarında başlıbaşına bir yer tutar. Sonat, konçerto ve senfonilerde önemli rol oynar ve çok kullanılır.
Volksmusik (Alm.): Halk müziği.
Musikişinas: Musiki sanatını tanıyan, musiki ile meşgul olan, musiki bilen. Şimdi daha çok Fransızcası olan "müzisyen" kelimesi kullanılmaktadır.
Güfte: Kelime aslen Farsça olup "söz, kelam" anlamına gelmektedir. Türk Musikisinde sözlü bir eserin bestelenmiş manzum sözleri, bestelenmiş şiirin aldığı ad.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü