Eğitim Sitesi

Türbe Nedir? Türbe Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Türbe terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Türbe nedir? Türbe ne demek? Türbe hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Türbe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Türbe:

Genellikle ünlü bir kimse için yapılmış olan ve içinde o kimsenin mezarı bulunan yapı. Anıtmezar. Selçuklu Türkleri'nin türbeleri daha çok çadırı andırır. Osmanlılar'da ise kubbelidir.


Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Türbe:

İçinde çoğunlukla ünlü kişilerin gömülü bulunduğu anıtsal mezar.


Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Türbe:

1. Ziyaret edilen üstü kapalı veya yarı açık mezar.

2. Sahabeler, büyük âlimler, şehitler, veliler, hükümdarlar, vezirler ve tarihte önemli işler başarmış kişilerin mezarları üzerine yapılan ve üzerleri kubbelerle örtülü bina. Müslüman olmayanların mezarları üzerine yapılan binalara türbe denilmez. İslam dini, türbelerin ziyaret edilmesinde bir sakınca görmez. Çünkü türbe, bir kabir olduğu için kabirleri ziyaret etmek insanlara ölümü hatırlatır. İslam dini, türbe ziyaretinde, ölüden yardım isteyip dilekte bulunmayı, ona adakta bulunmayı, mum yakmayı, çaput bağlamayı, para atmayı kesinlikle yasaklar.


Arkeoloji Terimi Olarak Türbe:

Gövde (ziyaret) bölümü ve örtüsü bulunan mezar anıtı.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Türbe:

Önemli kişiler için yapılmış anıt mezar niteliğinde olan ve içinde mescit de bulunan yapıdır.


Benzer Tarih Terimleri

Türkçülük: Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında, Turancılığın tersine 'vatan' kavramı buğün üstünde yaşanılan sınırlarla çevrili toprakları kabul eden düşünce akımı.

Uçbeyi: Anadolu Türk beyliklerinde ve devletlerinde, özellikle Seçuklularda ve Osmanlılarda, sınır boylarındaki sivil ve askeri yönetimden sorumlu kimse.

Ulah: Osmanlılar'ın Güney Romanya'da (Eflâk'te) yaşayanlara ve bu halkın soyundan olanlara verdikleri isim.

Ulak: Devlete ait yazıları (evrakı) bir yerden başka yere götürüp getiren memur. Haberci.

Ulufe: Osmanlı İmparatorluğu'nda, kapıkulu askerlerine, saraydaki ve devlet örgütlerindeki kimi görevlilere üç ayda bir verilen ücret.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Tarih Terimleri Sözlüğü