Eğitim Sitesi

Türemiş Fiil Nedir? Türemiş Fiil Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Türemiş Fiil terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Türemiş Fiil nedir? Türemiş Fiil ne demek? Türemiş Fiil hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Türemiş Fiil Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Türemiş Fiil:

1. Ad veya fiil kök ve gövdelerinden yapım ekleriyle kurulmuş fiil: göz/göz+le-, gözle-m+le- vb.

2. Ad ya da eylem kök ve gövdelerine yapım eklerinin getirilmesiyle oluşan yeni anlamlı, ancak kök anlamıyla ilişkisini koruyan eylemlere türemiş eylem adı verilir.


Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

Birleşik Fiil: Ad soylu bir kelimeyle etmek, eylemek, olmak yardımcı fiillerinin birleşmesinden veya birer sıfat-fiil ya da zarf fiil ekleriyle birbirine bağlanmış iki ayrı fiil şeklinin anlamca kaynaşmasından oluşmuş fiil türü.

Kurallı Birleşik Fiil: Eylem kök ya da gövdelerine, uyarına göre (ı,i,u,ü,a,e) ünlülerinden biri ile birlikte başka bir eylemin ulanmasıyla oluşan eylemlere kurallı birleşik eylemler denir.

Tezlik Fiili: -(y)ı/ -(y)u'lu zarf-fiilin üzerine "tezlik", "çabukluk" gösteren ver- tasvir yardımcı fiilinin getirilmesiyle kurulan birleşik fiil: Bu bina esaslı bir tamir ister, bay Murad dedi; pancurlar nerdeyse iniverecek (T. Buğra, Yalnızlar s, 227).

Yaklaşma Fiili: A'lı zarf-fiil biçimindeki bir esas fiille bu esas fiildeki oluş ve kılışın, istenmediği halde gerçekleşmesine çok yaklaşıldığı kavramını veren yaz- yardımcı fiilinin birleşmesinden oluşmuş tasvir fiili: düşeyazmak, öleyazmak vb.

Yeterlik Fiili: Eylemlerin kök ya da gövdelerine -e (-a) eki, sonra da bil- eylemi getirilerek yapılan birleşik eylemlere yeterlik eylemi diyoruz.

Sen neden suçlu olacakmışsın! Nasıl suçlu olabilirsin sen? (T.Buğra, Yalnızlar, s.237) vb.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü