Eğitim Sitesi

Turistik Fonksiyon Oranı Nedir? Turistik Fonksiyon Oranı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Turizm ve Otelcilik terimleri sözlüğümüzde Turistik Fonksiyon Oranı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Turistik Fonksiyon Oranı nedir? Turistik Fonksiyon Oranı ne demek? Turistik Fonksiyon Oranı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Turistik Fonksiyon Oranı Terimi Hakkında Bilgiler

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Turistik Fonksiyon Oranı:

Turistik fonksiyon oranı herhangi bir ülka veya yörenin (T) zamanında turistlerin emrine sunabileceği toplam konaklama kapasitesi ile o ülke veya yörenin sürekli nüfusu arasındaki ilişkiyi ifade eder.

Turistik fonksiyon oranı Tf (t)
Toplam konaklama potansiyeli (Yatak sayısı) L,
Sürekli nüfus P ile gösterildiğinde
Turistik fonksiyon oranı= Tf(t) = L x 100/P
olur.
Turistik fonksiyom oranı konaklama potansiyeline katkıda bulunacak bir yatırım kararının önemli kriterlerinden biridir. Çünkü turizm ile demografik koşullar arasında ilişkiyi ortaya koymaktadır.


Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri

Turizm: Asıl ikametgâhı dışındaki başka bir yere eğlence, tatil, kültür, arkadaş ve akraba ziyareti, aktif spor, toplantı, görev, iş, öğrenim, sağlık, transit vb. amaçlarla seyahat etmenin doğurduğu olayların bütünü.

Turizm Alanı: Turizm alanı güçlü çekim unsurlarına, ulaşım olanaklarına, turistik donanıma sahip olan, bu nedenle turistik sayahatlarin hedefi olan, gelirleri çoğunlukla turizm faaliyetlerinden kaynaklanan yerlerdir. Öte yandan Turizm Teşvik Kanunu'nda turizm alanı, "Turizm bölgeleri içinde öncelikle geliştirilmesi öngörülen, mevkii ve sınırları Turizm Bakanlığı'nın önerisi, Bakanlar Kurulu kararı ile tespit ve ilan edilen doğal veya sosyo-kültürel değerlerin yoğunlaştığı alanlardır." şeklinde ifade edilmiştir.

Turizm Arz Esnekliği: Turizmde arz esnekliği kavramı arzın fiyat değişmeleri karşısındaki duyarlılığını açıklamak için kullanılmakadır. Başka bir ifadeyle fiyatlar arttıkça arzın kısa sürede bu artışa uyum sağlayıp sağlayamaması anlamına gelmektedir. Örneğin mikro boyutta yeni odaların yapımı, restorana ek masalar sağlanmaı, makro boyutta ise bir turizm bölgesindeki yatak kapasitesinin artırılması gibi.
Öte yandan turizm sektöründe bazı arz kaynakları vardır ki bunların azaltılıp çoğaltılması hiçbir zaman mümkün olmayacaktır.

Transfer Memuru: Bir seyahat acentasında çalışan ve yolcuların otele getirilmesi, eşyalarının kaydı ile görevli personel.

Transit Geçiş: Bir yerden veya bir ülkeden durmadan, beklemeden yolcu ya da malların geçiş yapması.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü