Güncel Turizm ve Otelcilik terimleri sözlüğümüzde Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı nedir? Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı ne demek? Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı Terimi Hakkında Bilgiler
Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Turizmde Arz Esnekliği Katsayısı:
Turizm de arz esnekliği katsayısı şu formül yardımıyla hesaplanır:
Es= Arzedilen miktardaki % değişme (Ds)/ Ürün fiyatlarındaki % değişme (Dp)
Turizmde kısa dönem analizlerinde yuakrıdaki eşitlik ile yapılan hesaplamalarda bireysel olarak işletmelerin, dolayısıyla endüstri toplam arzının esnekliği katıdır (inelastik). Başka bir deyişle birim esneklikten(1'den) küçüktür.
Benzer Turizm ve Otelcilik Terimleri
Turizm Arzının Özellikleri: Turizm sektöründe arzın oluşturulması büyük yatırımları gerektirir.
Turizm arzı, diğer turistik bölgelerdeki fiyatların etkisi, tüketici eğilimlerindeki farklılıklar gibi dış faktörlerin etkisi ile sunulan mal ve hizmetler açısından da farklılıklar gösterir. Başka bir ifadeyle, turizm sektöründe arz, mal ve hizmetlerin her turist tipinin ayrı özelliklerine uygun olarak sunulmasını gerektirir.
Turizm sektöründe üretilen mal ve hizmetlerin ya da kazanılan deneyimlerin stok edilmesi mümkün değildir.
Turizm arzının temel özelliği diğer hizmet sektörlerinde olduğu gibi, emek-yoğun üretime dayalı olmasıdır.
Turizm arzı kısa dönemde elastik olmayan bir özelliğe sahiptir. Talepte meydana gelen değişmeye göre turizm arzını kısa sürede artırmak mümkün olmayabilir.
Turizm arzının bulunduğu yer aynı zamanda tüketim yeridir. Yani turistik tüketici turizm faaliyetlerinden yararlanabilmek için üretim yerine gitmek zorundadır.
Turizm arzı çok değişik alanları ilgilendiren bir özelliğe sahiptir. Bir bölgedeki fizik, doğal, kültürel ve insani özellikler o bölgeyi ziyaret eden turistin aklında bir bütün olarak yer almakta ve turistin tatil deneyiminin oluşmasına bir bütün halinde katkıda bulunmaktadır.
Turizm Bölgeleri: Arz edilen miktardaki % değişme (Ds) Turizm bölgesi turizm tarafından etkilenmiş bir görünüme sahip olan, turizm coğrafyası açısından bir mekân ünitesi oluşturan ekonomik yapısı ve yaşamı turizmin etkilerini taşıyan yerleri ifade eder. Öte yandan, Turizm Bölgesini "Sınırları Turizm Bakanlığı'nın önerisi ve Bakanlar Kurulu kararı ile tespit ve ilan edilen doğal veya sosyo-kültürel değerlerin yoğunlaştığı bölgelerdir." diye ifade edebiliriz.
Turizm bölgelerinin temel kaynakları
Turizm bölgelerinin temel kaynaklarını başlıca iki grupta toplayabiliriz:
1)- Birincil kaynaklar: İklim, çevre, kültür, vb.
2)- İkincil kaynaklar: Konaklama, ulaştırma, eğlence işletmeleri vb.
Adjustable Buoyancy Life Jacket(A.B.L.J.): Kaldırma gücü ayarlanabilir cankurtaran yeleği. Dalgıçlar tarafından sualtında giyilen, sualtındaki gerekliliklere uygun olarak kısmen şişirilip söndürülebilen, şişirilebilir yaka. Yüzeyde tamamen şişirildiğinde cankurtaran yeleği işlevi de görür.
Abacus (Abaküs): 1. Abacus Cathay Pacific ve diğerlerinin sahip olduğu GDS
2. Aslen Çin'de icad edilmiş olan ve teller veya yivler üzerinde gidip gelebilen hareketli boncuklardan oluşan ilkel hesap makinesi.
Abeam: Gemi veya uçağın omurgasına dikey olarak.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Turizm ve Otelcilik Terimleri Sözlüğü