Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Türk terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Türk nedir? Türk ne demek? Türk hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Türk Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Türk:
Türk adının anlamı ile ilgili olarak çeşitli görüşler ileri sürülmüştür. Adları "Türk" sözcüğüne benzediği iddia edilen bazı toplulukların "Türk" milleti ile herhangi bir ilişkisi olmadığı bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmalara göre, "Türk" sözcüğü; "güç, kuvvet, güçlü, kuvvetli, cesur, türeli (kanun ve nizam sahibi) ve türeyen, çoğalan" anlamlarına gelmektedir.
Tarihte "Türk" adıyla adlandırılan ilk devlet "Gök-Türk Devleti" olmuştur. Coğrafi ad olarak "Türkiye" kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda "Türkiye", Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır. IX. ve X. yüzyıllarda Volga'dan Orta Avrupa'ya kadar olan alana "Türkiye" adı verilmiş (Doğu Türkiye = Hazar ülkesi; Batı Türkiye= Macar ülkesi); XIII. yüzyılda Mısır ve Suriye de "Türkiye" olarak adlandırılmıştır. Anadolu ise XII. yüzyıldan itibaren "Türkiye" olarak tanınmıştır.
Benzer Tarih Terimleri
Uygurlar: 745-840 yıllarında Orta Asya'da Uygurlar hakimiyet sürmüşlerdir. Göktürk Devletinin yıkılmasından sonra kurulan Uygur Kağanlığı, yerleşik hayata geçilmesi ve ticaretle uğraşılması bakımından Türk tarihinin en önemli dönemlerinden birini teşkil etmektedir. 840 yılında Uygur hakimiyeti sona ermiştir.
Aygucı: İslamiyet'ten önce Orta Asya Türk devletlerinde Hükumet Başkanı (Başbakan).
Tamgacı: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde, devletin dış işlerinden sorumlu olan kişiye "Tamgacı" adı verilmiştir.
Yargucı: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Yargıçlar "Yargucı" unvanı ile anılırdı.
Yargu: İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Hakan'ın başkanlık yaptığı mahkemelerdir. Siyasi suçlara bakılırdı.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü