Eğitim Sitesi

Tüzük Nedir? Tüzük Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Belediyecilik-Kamu Yönetimi terimleri sözlüğümüzde Tüzük terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Tüzük nedir? Tüzük ne demek? Tüzük hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Tüzük Terimi Hakkında Bilgiler

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Tüzük:

Bir kanunun uygulamasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ve Danıştay'ın incelemesinden geçirtilerek Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan yazılı hukuk kuralları.


Hukuk Terimi Olarak Tüzük:

Bir kanunun uygulamasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ve Danıştayın incelemesinden geçirtilerek Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan yazılı hukuk kurallarıdır.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.


Tarih Terimi Olarak Tüzük:

Bir toplumun, bir kurumun ya da bir teşkilâtın (örgütün) uygulayacağı esasları, hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin tümüne verilen ad. Nizamname.


Siyaset Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.


İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Tüzük:

Herhangi bir kurumun veya kuruluşun tutacağı yolu ve uygulayacağı hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin hepsi, nizamname, statü.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Tüzük:

1. Yasaların bazı maddelerini ya da hükümlerini açıklamak amacıyla düzenlenen, Danıştay'ın incelenmesinden geçtikten sonra Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yürürlüğe konulan hukuk belgesi.

2. Her hangi bir kurumun ya da örgütün tutacağı yolu ve uygulayacağı yargıları sırasıyla gösteren ayrıntıların tümü.


Benzer Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri

UKOME: Ulaşım Koordinasyon Merkezi. Raylı raysız her türlü kara ve deniz taşımacılığı hizmetlerini etkili bir koordinasyon içinde ve süratle verimli sonuca ulaştırmak amacıyla; Metropoliten alan nazım plan çerçevesinde, arazi kullanım ve ulaşım planlama çalışmalarıyla, Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan veya hazırlatılan etüd ve planları da inceleyerek, Büyükşehir ulaşım planını yapar, yaptırır, uygular ve uygulatır.

Umran: Bayındır.

Umuma Açık Yer: Açılmasına ve faaliyette bulunmasına kolluğun soruşturması üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından izin verilen ve belli şartlara uymak kaydı ile herkesin girebileceği istirahat ve eğlence yeri.

Umuma Mahsus Yer: Hiç bir kayıt ve şarta bağlı olmaksızın herkesin faydalanmasına açık parklar, meydanlar, piknik alanları ve yollar gibi yerler.

Umumi Bina: Kamu hizmeti için kullanılan resmi binalarla ibadet yerleri, özel eğitim, özel sağlık tesisleri, sinema, tiyatro, opera, müze, kütüphane, konferans salonu gibi kültürel binalar ile gazino, düğün salonu gibi eğlence yapıları, otel, özel yurt, işhanı, büro, pasaj, çarşı gibi ticari yapılar, spor tesisleri, genel otopark ve buna benzer umuma ait binalar.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimleri Sözlüğü