Güncel Denizcilik terimleri sözlüğümüzde Uçkurluk terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Uçkurluk nedir? Uçkurluk ne demek? Uçkurluk hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Uçkurluk Terimi Hakkında Bilgiler
Denizcilik Terimi Olarak Uçkurluk:
Bir sancağın direk veya rüzgar üstü tarafındaki yakasındaki takviye edilmesi için geçirilen beyaz renkli şerit. Bu taraftaki yakaya uçkurluk yalkası ve içinden geçirilen ve iki ucunda da kanca bulunan salvoya da uçkurluk salvosu denir.
Benzer Denizcilik Terimleri
Uskuna (Schooner): 1- Pruva direği kabasorta armalı, grandi direği sübye armalı iki direkli yelkenli tekne.(Pruva-pupa hattında giderek artan direk yüksekliği)
2- Genel olarak bu tekne ana direği öndekinden daha uzun olan iki direkli bir teknedir ancak üç,dört ve beş direklileri de inşa edilmiştir.Sadece bir tane üretilmiş olan,Thomas W.Liwson adındaki bu tip teknenin ise tam yedi direği vardır.
Usturmaça: Bir birinin üzerine veya rıhtıma yanaşan teknelerin bordalarının zarar görmemesi için araya koydukları ağaç, lastik, plastik veya halatlardan yapılmış olan, balon, silindir, tekerlek biçiminde yastık.
Abaşo: Alt ve aşağı (Abaşo Gabya yelkeni)
Abli: Bumbaları veya yarım serenleri iki yana (sancak veya iskeleye) çevirmek, düşey durumda tutmak ya da ortaya alarak bağlamak için seren cundalarından sancak veya iskeleye alınan donanımlardır. Seren ve bumba cundalarından aşağı iki tarafa inen halatlar.
Aborda: Bir teknenin diğer bir tekneye veya bir iskeleye, rıhtıma tamamen bordasını vererek yanaşması.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü