Eğitim Sitesi

Ütopya Nedir? Ütopya Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Ütopya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ütopya nedir? Ütopya ne demek? Ütopya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ütopya Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ütopya:

1- Ütopya: Nesnel ve toplumsal yasalardan değil de, özgürlük-eşitlik-adalet gibi soyut ilkelerden hareket ederek türetilen ve gerçekleşmesi mümkün görülmeyen, başka bir deyişle "düş" olarak kalacak toplum biçimlerine denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilere oranla çok daha güzel, ideal, insana daha yakışır olacağını iddia eden ütopyalara iyi(beyaz) ütopya denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilerden çok daha kötü, korkunç, adaletsiz olacağını iddia eden ütopyalara ise kötü (kara, korku) ütopyaları denir.

2- Hayal ürünü, ideal toplum düzenlerini anlatan felsefe görüşleri. Gerçekleşmesi olanaklı olmayan düşünce ya da tasarı.


Tarih Terimi Olarak Ütopya:

XVI . yüzyılda yaşamıi olan İngiliz yazarı Thomas More'un, ideal bir toplumu anlattığı romanının adından gerçekleşmesi olanaksız, çarpıcı, ilginç tasarı ya da düşünce.


Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ütopya:

Gerçekleşmesi olanaksız tasarı ya da düşünce.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Ütopya:

Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.


Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

Varsayım (sayıltı): Alta konan temel ilke, ön dayanak. Bilimsel çalışmada çalışmanın temeline konulan ve doğru olduğu varsayılan ilke.

Veri: Bilinen, dayanak. Done.

Açık Önerme: İçinde "x" gibi bir değişken olan önerme.

Açık Yol: Çözümleyici çizelgede hiçbir çelişki taşımayıp ortak doğrulayıcı yorumu olan önermelerden oluşan yol.

Aksiyom: Mantık ve matematikte teorem ispatında öncül işlevi gören, doğruluğu açık ve seçik olarak belirli olan, bu nedenle ispatlanmasına gerek olmayan önermeler.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü