Eğitim Sitesi

Ütopya Nedir? Ütopya Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Yapı-Dekorasyon terimleri sözlüğümüzde Ütopya terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Ütopya nedir? Ütopya ne demek? Ütopya hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Ütopya Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Ütopya:

Gerçekleşmesi olanaksız tasarı ya da düşünce.


Tarih Terimi Olarak Ütopya:

XVI . yüzyılda yaşamıi olan İngiliz yazarı Thomas More'un, ideal bir toplumu anlattığı romanının adından gerçekleşmesi olanaksız, çarpıcı, ilginç tasarı ya da düşünce.


Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Ütopya:

1- Ütopya: Nesnel ve toplumsal yasalardan değil de, özgürlük-eşitlik-adalet gibi soyut ilkelerden hareket ederek türetilen ve gerçekleşmesi mümkün görülmeyen, başka bir deyişle "düş" olarak kalacak toplum biçimlerine denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilere oranla çok daha güzel, ideal, insana daha yakışır olacağını iddia eden ütopyalara iyi(beyaz) ütopya denir. Gelecekteki devletlerin şimdikilerden çok daha kötü, korkunç, adaletsiz olacağını iddia eden ütopyalara ise kötü (kara, korku) ütopyaları denir.

2- Hayal ürünü, ideal toplum düzenlerini anlatan felsefe görüşleri. Gerçekleşmesi olanaklı olmayan düşünce ya da tasarı.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Ütopya:

Gerçekleştirilmesi imkânsız tasarı veya düşünce.


Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri

Üzengi: Kirişleri veya bazı çatkı parçalarını taşımak üzere altlarına geçirilen U şeklinde bükülmüş, lama demiri veya yuvarlak demir.

Vidanjör: Septik çukurlarının suyunu boşaltan.

Vihara: Hindistan'da Buda manastırı.

Yüz: Yapının cephesi.

Denge: Bir mekana yerleştirilen nesnelerin bir araya gelip uyumlu kompozisyon oluşturduğu durumlarda kullanılan terimdir. Dengeyi simetrik nesnelerle sağlayabileceğiniz gibi, asimetrik nesnelerde de başarıyı yakalayabilirsiniz.

Bunu örneklemek gerekirse, bir duvara yaslanan dolabın iki yanında avize sallanıyorsa, burada denge sağlanmış demektir. Bu simetrik dengeye örnektir. Bir şifonyerin sol tarafında çiçek desenli bir obje, sağ tarafında ise şamdan ve mum bulundurmak, asimetrik düzende dengeyi sağlamaktır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Yapı-Dekorasyon Terimleri Sözlüğü