Eğitim Sitesi

Vaketa Nedir? Vaketa Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük terimleri sözlüğümüzde Vaketa terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Vaketa nedir? Vaketa ne demek? Vaketa hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Vaketa Terimi Hakkında Bilgiler

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Vaketa:

İnek derisinden bir tür ince meşin.


Benzer İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri

Yağız: Yiğit.

Ayaklanmak: Toplu biçimde zor ve şiddet kullanarak devlet güçlerine karşı gelmek, başkaldırmak, isyan etmek.

Müttefik Devletler: İkinci Dünya Savaşı'nda Mihver Devletler ile savaşan ülkelerdir. Savunma durumunda olan müttefik devletler İngiltere ve Fransa'nın Almanya'ya savaş açmasıyla ortaya çıkmıştır. Zamanla bu ülkelere SSCB (Rusya), Çin, Amerika gibi devletler de dahil olacaktır.

- SSCB
- İngiltere
- Fransa
- Amerika
- Polonya
- Çin
- Kanada
- Avustralya
- Yeni Zelanda
- Çekoslovakya
- Yunanistan
- Norveç
- Hollanda
- Belçika
- Brezilya
- Güney Afrika

Müttefik devletlerde Nazi saldırısına karşı toplu bir ittifak vardır. Kapitalist Amerika ile Komünist Rusya aynı safta yer almıştır.

Milli Bağımsızlık: Bir milletin bağımsız ve hür bir şekilde yaşamasını ifade eder. Bir devletin iç ve dış işlerinde başka bir devlete bağlı olmadan milletin menfaatini düşünerek istediği gibi hareket edebilmesi.

Örnek: Bir ülkenin başında ister halkın seçtiği kişiler olsun, ister bir kral, padişah ya da sultan olsun. Eğer bu ülke kendi kendine yetebiliyorsa, devlet işlerine başka devletleri karıştırmıyorsa, başka devletler tarafından yönlendirilmiyorsa yani başka devlete bağlı değilse o ülke bağımsızdır ve dolayısı ile o millet de bağımsızdır.

Milli Egemenlik: Egemenliğin, yani devleti kuran, yöneten en üstün gücün, kişilere veya belli zümreye değil, doğrudan doğruya millete ait olmasıdır. Kısacası halkın kendisini yönetmesidir.

Örnek: Bir ülkenin başında halkın seçtiği insanlardan oluşan bir meclis (TBMM), bir kişi varsa (Cumhurbaşkanı) ve bu meclis ile başkan sürekli halk tarafından seçilerek belirleniyorsa, bu durumda egemenlik yani güç halkın elindedir. Halkın elinde olan bu güce milli egemenlik adı verilir. Milli egemenliğin olduğu ülkelerde demokrasi ve cumhuriyet yönetimi vardır.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimleri Sözlüğü