Güncel Sosyal Bilgiler terimleri sözlüğümüzde Vezir-i Azam (Sadrazam) terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Vezir-i Azam (Sadrazam) nedir? Vezir-i Azam (Sadrazam) ne demek? Vezir-i Azam (Sadrazam) hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Vezir-i Azam (Sadrazam) Terimi Hakkında Bilgiler
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Vezir-i Azam (Sadrazam):
Osmanlı Devletinde Padişahtan sonra en yetkili ve en yüksek devlet memurudur. Devlet memurlarını atama ve görevden alma sadrazamın işidir. Padişahın mührünü özel bir kese içinde taşırdı. Padişah sefere çıkmadığı zaman Serdar-ı Ekrem ünvanıyla orduya komuta ederdi. Günümüz de Başbakan diyebiliriz.
Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri
Vezir: Devlet işlerinin yürütülmesinde sadrazama yardımcı olurlardı. Sınırların genişlemesiyle sayıları artmıştır. Günümüz bakanları diyebiliriz.
Kazasker: Osmanlı Devleti'nde;
1- Divan-ı Hümayunda büyük davalara bakarlardı.
2- Kadıların ve Müderrislerin atamalarına ve görevden almalarına bakarlardı.
3- Adalet, eğitim, kültür ve din işlerinden sorumlu Divan üyesiydi. Askeri davalara bakarlardı.
Preveze Deniz Savaşı (1538): Haçlı donanması ile Osmanlı donanması arasında yapılmıştır. Savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'de egemenliği güçlenmiştir.
Kıbrıs'ın Fethi (1571): Kıbrıs kuşatması yaklaşık bir yıl sürmüştür. Bu süre içinde Osmanlı ülkesinden Kıbrıs'a herhangi bir ürünün satılması yasaklanmıştır. Bu yolla Kıbrıs'ın temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük içine düşerek direncinin kırılması ve teslim olması amaçlanmıştır.
Sonuçları :
1- Doğu Akdeniz'in güvenliği sağlanmıştır.
2- Adanın alınması İnebahtı deniz savaşına yol açmıştır.
İnebahtı Deniz Savaşı (1571): Papanın çağrısı ile İspanya ve Venedik gemilerinden oluşan Haçlı donanması ile Osmanlı donanması arasında olmuştur. Osmanlılar yenilmiştir.
Not: Osmanlı Devleti'nin Akdeniz'deki hakimiyeti kısa bir süre için sarsılmıştır.
Kıbrıs fethinden dönen Osmanlı donanmasını haçlılar inebahtıda yakmıştır, bu olay üzerine Sokullu Mehmet Paşa tarihe geçen şu sözleri söylemiştir: "Biz Kıbrıs'ı almakla sizin kolunuzu kestik, siz İnebahtı'da bizi yenmekle, sakalımızı tıraş ettiniz. Kesilen kolun yerine yenisi gelmez, fakat kesilen sakalın yerine daha gür çıkar".
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü