Eğitim Sitesi

Volkan Konisi Nedir? Volkan Konisi Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Volkan Konisi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Volkan Konisi nedir? Volkan Konisi ne demek? Volkan Konisi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Volkan Konisi Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Volkan Konisi:

Lav, kül, volkan bombası gibi volkanik maddelerin üst üste yığılması ile oluşan koni biçimli yükseltiye volkan konisi, koni üzerinde oluşan çukurluğa krater denir.


Benzer Coğrafya Terimleri

Yağış: Atmosferdeki(Havadaki) nemin doyma noktasını aşıp, su damlacıkları, buz kristalleri veya buz parçacıkları şekline dönüşerek yeryüzüne inmesi yağış denir.

Yamaç: Yeryüzündeki eğimli yüzeylerdir. Bir akarsuyun yatağının her iki yakasında türlü eğimlerle uzanan yükseklikler. Buna vadi yamacı denir. Dağların, tepelerin, bayırların da yamaçları vardır. Bunlara Dağ yamacı, tepe yamacı denir. Yamaç biçimleri aşınmaya ve taşların Özelliğine bağlıdır.

Yarma Vadi (Boğaz): Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür.

Yayla: Yaz aylarında hayvan otlatmak veya tarımsal faaliyette bulunmak amacıyla gidilen geçici yerleşmelerdir. Yaylalar dinlenmek amacıyla gidilen yazlık sayfiye yerleri de olabilir.

Yerel Saat: Bir noktada Güneş'in gökyüzündeki konumuna göre belirlenen saate yerel saat denir. Aynı boylam üzerindeki noktalarda yerel saat aynıdır. Herhangi bir meridyenin Güneşin tam karşısına geldiği an, meridyen üzerindeki tüm noktalarda yerel saat 12.00'dir.
Güneş, doğudaki bir noktada batıdaki yerlere göre daha önce doğar ve daha önce batar; bu nedenle yerel saat doğudaki yerlerde daha ileridir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü