Eğitim Sitesi

Volkan Nedir? Volkan Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Volkan terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Volkan nedir? Volkan ne demek? Volkan hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Volkan Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Volkan:

Yer yuvarlağı içindeki kızgın ergimiş ve katı maddelerin yeryüzüne çıktığı yer. Yanardağ. Yanardağlardan püsküren maddelerin birikmesiyle çeşitli yüzey şekilleri (koniler, lav akıntıları, lav platolar vb.) oluşur.


Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Volkan:

Kıbrıslı Türklerin EOKA'ya karşı korunma amacıyla kurdukları Türk direniş örgütü.


Benzer Coğrafya Terimleri

Volkan Bombaları: Volkan bacasından atılan lav parçalarının havada dönerek soğuması ile oluşur.

Volkanik: 1. Volkanla ilgili: Volkanik kaya.
2. Volkan özelliği taşıyan: Volkanik kaya.
3. İçinde volkan bulunan.

Yağmur: Yeryüzünde en çok görülen bir yağış çeşidi. Bulutların su damlacıkları birbirine bilişerek havanın dayanmasını yenecek kadar büyüyünce düşmeye başlar, böylece yağmur belirmiş olur. Yağmur damlaları, 0,55 mm. İriliğinde olur. Bir damlanın ağırlığı bir gramın üçte biri, dörtte biri kadar olur. Arasıra yağmur tanelerinin 78 mm. çapında irileştiği de olur. Yağmur damlaları, bundan da iri olursa o durumu ile kalmaz düşerken dağılır. Yağmurlar, havadaki tozlan da içerilerine aldıkları için, havayı temizlerler.

Yapay Liman: Yapay liman, gemi, tekne vs. gibi deniz araçlarının park yeri, gemilerin kargolarını boşaltıp yüklediği ticaret merkezi, vinç barındıran ve genellikle gümrük de bulunduran tesislerdir. Ekonomik olarak gelişmiş yerlerde kuruludur. Liman trafiğinde akaryakıt, özellikle petrol trafiği büyük yer tutar. Genel liman ve özel liman olarak ikiye ayrılır. Genel limanlar her tür yük trafiğine açıktır. Özel limanlar belirli maddelere özgüdür. Yapı olarak ise limanlar doğal koylarda veya dalgakıranla korunan kıyılardakiler, akarsu ve göl limanlarıdır. Türlere göre yükleme boşaltma tesisleri de değişiklik gösterir.

Yapı: Kayaçların ve onların oluşturdukları katmanlarında yerkabuğu içindeki düzeni, durumu.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü