Eğitim Sitesi

Yan Cümle Nedir? Yan Cümle Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Türkçe-Dil Bilgisi terimleri sözlüğümüzde Yan Cümle terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yan Cümle nedir? Yan Cümle ne demek? Yan Cümle hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yan Cümle Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Yan Cümle:

Fiilimsilerle ya da çekimli bir fiille kurulan ve temel cümleye bağlanan cümleye yan cümle denir. Yan cümleler temel cümlenin (yüklem) bir öğesi olarak görev yapar. Yan cümlecikleri fiilimsiler (isim fiil, sıfat fiil, bağ fiil) ve "-se-, -sa-" şart eki ya da çekimli fiiller oluşturmaktadır.
Örnek :
Atı alan Üsküdar'ı geçti.


Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

Yapım Eki: Eklendiği sözcüğün kök anlamıyla bağlantılı bir biçimde yeni anlamda bir sözcük türetmeye yarayan eklerdir. Yapım ekleri eklendiği sözcüğün anlamıyla birlikte kimi zaman türünü de değiştirir.
Örnek:
balık örtü
bal ık ört ü
balık bal ört örtü

Yüklem: 1. Cümlede iş, oluş, hareket, kısaca yargı bildiren sözcük veya söz grubudur. Bu tanıma dayalı olarak yüklemin iki şekilde karşımıza çıkabileceğine dikkat edelim.

2. Cümlede hareketi, olayı, işi, yargıyı bildiren, fiil çekimine girmiş kelimenin cümle bilgisindeki adı. Cümlenin bütün ögelerini kendine bağlayan temel öge durumundaki yüklem, fiil veya ad soylu bir kelime olabilir: Ben bu yaşayışımdan bedbinleşecek kadar gururlu değilim. (T.Buğra, Yalnızlar, s.123)

Zarf (Belirteç) Tümleci: Yüklemi zaman, durum, miktar, ölçü, yer yön ve soru yönünden gösteren sözcük ya da sözcük öbekleri cümle içinde zarf tümleci görevi yapar.
Yükleme yöneltilen "Nasıl?" sorusu durum zarfı tümleciyle ilgilidir.

Ad Çekimi: Bir adın hâl (durum) ekleriyle girdiği çekim.

Ad Durum Ekleri: Adı başka sözcüklerle ilişkilendiren ekler."-i"belirtme, "-e" yönelme, "-de"bulunma, "-den"çıkma durum ekidir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü