Güncel Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık terimleri sözlüğümüzde Yanlışlanabilirlik İlkesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yanlışlanabilirlik İlkesi nedir? Yanlışlanabilirlik İlkesi ne demek? Yanlışlanabilirlik İlkesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yanlışlanabilirlik İlkesi Terimi Hakkında Bilgiler
Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Yanlışlanabilirlik İlkesi:
Popper'in yanlışlanabilirlik ilkesi basit bir mantıksal çıkarıma dayanır. Bir önermeyi deneylerle doğrulayamayız. Bunun için sonsuz sayıda deney yapmamız gerekir. Önermemizi deneylerle ne kadar doğruladığımızı iddia edersek edelim, bu hiçbir zaman önermenin kanıtlandığı anlamına gelmez. Çünkü, önermeyi yanlışlayacak bir olguyla karşılaşma ihtimali her zaman vardır. Sonsuz sayıda deney yapamayacağımıza göre tümevarım geçersizdir (Kutluer, 1985 akt. Türkdoğan, 2000).
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri
Heteronomi: Özerklik erdemi, kişinin eyleme geçme, seçme ve fikir oluşturma konusunda kendi güçlerine dayanması anlamında ortalama bir karakter durumudur. Bu durumun eksikliğine heteronomi denir.
İdealist: İdealizm felsefesini benimsemiş kişi.
Pragmatik: 1. Faydacı, yararcı olma.
2. Sonuçlara yönelik düşünme.
Antitez: Genel kabul gören fikre tez denilir. Antitez, genel kabul gören fikre karşı çıkan, onu olumsuzlayan (negation) fikirdir. Karşı görüş, karşı düşünce.
Sokrates: Antik Yunan filozofudur. M.Ö. 5. y.y. da Atina'da doğmuştur. Babası heykeltraştır. Kendisi ve halkının ahlakça olgunlaşması için yaşamını adamıştır. Bütün insanlık tarihinde saygın sofist olarak kabul edilmektedir. Matematik, geometri, astronomi ve politika bilgisi ile felsefe konularında eğitimler vermiştir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü