Eğitim Sitesi

Yasama Yılı Nedir? Yasama Yılı Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Siyaset terimleri sözlüğümüzde Yasama Yılı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yasama Yılı nedir? Yasama Yılı ne demek? Yasama Yılı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yasama Yılı Terimi Hakkında Bilgiler

Siyaset Terimi Olarak Yasama Yılı:

1 Ekim'de başlayıp 30 Eylül'de sona eren süredir.


Hukuk Terimi Olarak Yasama Yılı:

Türkiye Büyük Millet Meclisinin bir yasama döneminde görev yaptığı süre.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yasama Yılı:

TBMM’nin, 1 Ekim’de başlayıp 30 Eylül’de sona eren çalışma süresidir. Ancak, milletvekili genel seçimleri nedeniyle ilk yasama yılının başlangıcı ile son yasama yılının bitişi farklı tarihlere denk gelebilir. Bu durumda bir yasama döneminin ilk yasama yılı, TBMM’nin, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarının YSK tarafından ilânını takip eden beşinci gün toplanmasından başlayarak 30 Eylül’e kadar; son yasama yılı ise 1 Ekim’den başlayarak yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer.


Benzer Siyaset Terimleri

Liberteryenizm: Yol gösterici norm olarak negatif özgürlük fikrini savunan siyasi akım.

Muhalefet Partisi: Demokraside iktidarın dışında kalan partilerden her biri.

Ana Muhalefet Partisi: Bakanlar Kuruluna katılmayan ve grubu bulunan siyasi partiler arasında en fazla milletvekiline sahip olan partidir. Siyasi partilerin milletvekili sayılarının eşit olması hâlinde, son milletvekili seçimlerinde aldıkları geçerli oy sayısına bakılır.

Ana Muhalefet: İktidarın dışında mecliste sayıca en üstün olan parti.

Başkanlık Sistemi: Devlet yönetiminde tek bir kişinin başkanlığında hükûmet etme ve devleti yönetme esasına bağlı siyasi sistem.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Siyaset Terimleri Sözlüğü