Güncel Tarih terimleri sözlüğümüzde Yeniçeri terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yeniçeri nedir? Yeniçeri ne demek? Yeniçeri hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yeniçeri Terimi Hakkında Bilgiler
Tarih Terimi Olarak Yeniçeri:
Osmanlı Devleti'nin sürekli ordusunu oluşturan kapıkulu ocakları örgütlenmesinin en ayrıcalıklı ve en eski sınıfı. Örgütlenmesi I. Murat Dönemi'nin ilk yıllarında başlamış, XV. Ve XVI. yüzyıllarda Osmanlı ordusunun çekirdeğini oluşturmuştur. Ortaçağda görülmedik disiplinleri, eğitimleri ve vurucu güçleriyle Yükselme Dönemi'nin zaferlerinde büyük rol oynayan Yeniçeriler, Osmanlı düzeninin bunalıma girdiği XVII. XVIII. yüzyıllarda başlı başına bir iktidar, hatta bir terör odağına dönüşerek İstanbul'daki tüm ayaklanmalara katılmışlardır. II. Mahmud'un merkezi yönetimin temellerini yenileme çabaları çerçevesinde öbür kapıkulu ocaklarıyla birlikte ortadan kaldırılmıştır (1826).
Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Yeniçeri:
Orhan Gazi tarafından kurulan piyade sınıfı asker ocağının erleri. Başlangıçta çok başarılı hizmetler gören yeniçeri ocağı zamanla dejenere olmuş ve defalarca baş kaldırarak devletin başına dert olmuştur. Yeniçeri ocağı 1826 yılında II.Mahmud tarafından başka bir askeri ocak kurularak ( Nizami cedid) ortadan kaldırılmıştır.
Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yeniçeri:
I.Murat tarafından Yeniçeri Ocağı adıyla kurulan II. Mahmut zamanında ortadan kaldırılan Osmanlı İmparatorluğu'nun piyade asker sınıfı.
Benzer Tarih Terimleri
Yenidünya: Amerike anakarası.
Yezidilik: Tanrısal varlığın iyilik ve kötülük olarak ikiye ayrıldığını, Tanrı'nın iyiliği, şeytanın kötülüğü temsil ettiğini, Tanrı'yla şeytan arasında sürekli bir çekişme, tartışma olduğunu öne süren, Hz. Ali'yi insan biçimine girmiş Tanrı sayan, Tanrısal varlığın bir parçası saydığı şeytana da aşırı bağlılık gösteren, İslam inançlarına aykırı bir mezhep.
Tağşiş: 1-Bir şeyin içine başka bir madde karıştırma, katıştırma.
2- Ayarını düşürmek.
Tahtacı: Genellikle ağaç işleriyle uğraştıkları için, Anadolu'nun kimi yerlerinde, özellikle Toros Dağları'nda yaşayan Türkmen, göçebe Alevilere verilen ad.
Taka: Türkiye'nin Doğu Karadeniz Bölgesi'ne özgü, genellikle kıyılarda yük taşımakta kullanılan, yelkenli ya damotorlu küçük tekne.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Tarih Terimleri Sözlüğü