Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Yenilenebilir Enerji terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yenilenebilir Enerji nedir? Yenilenebilir Enerji ne demek? Yenilenebilir Enerji hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yenilenebilir Enerji Terimi Hakkında Bilgiler
Coğrafya Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:
Güneş ışığı, rüzgâr, akan su, jeotermal, biyolojik süreçler ve vb. doğal olarak varlığını sürdüren kaynaklardan elde edilen enerjidir.
Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:
Yenilenebilir enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerde var olan enerji akışından elde edilen enerji türüdür. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak, çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almasıdır.
Fizik Terimi Olarak Yenilenebilir Enerji:
Bir yandan kullanılırken bir yandan da yenisi oluştuğu için tükenmeyen enerjidir.
Benzer Coğrafya Terimleri
Deprem Haritası: Herhangi bir bölgede geçmişte meydana gelen depremler ve yapılan araştırmalar sonucu belirlenen fay hatlarının belirtildiği harita.
Jeolojik Harita: Yer kabuğunu oluşturan katmanların türlerinin, yapılarının ve özelliklerinin belirtildiği harita.
Dehliz: Dar ve uzun geçit.
Boylamın Etkileri: - Boylamın Dünya üzerinde bilinen tek etkisi yerel saat farkları üzerindedir.
Not: Aynı Boylam( meridyen ) üzerindeki tüm noktaların yerel saati aynıdır. Fakat Güneşin doğma ve batma saatleri farklıdır. (Yer ekseninin eğik olmasından dolayı) Sadece 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerinde aynı boylam ( meridyen ) üzerinde güneş aynı anda doğar aynı anda batar.
- Dünya ekseni çevresinde batıdan doğuya doğru döndüğü için güneş önce doğudaki noktalardan doğar ve batar.Bu nedenle daima doğudaki bir noktanın yerel saati daha ileridir.
Meridyenlerin Özellikleri: 1. Başlangıç meridyeni İngiltere'de Greenwich gözlem evinden geçen meridyendir.
2. Başlangıç meridyeninin 180 tane doğusunda, 180 tanede batısında olmak üzere 360 adet meridyen yayı vardır
3. Meridyenler, 360 derece olan Ekvator çemberinin birer derecelik aralıklara ayrılmasıyla oluşturulmuştur.
4. Bütün meridyenlerin boyları bir birine eşittir.
5. Meridyenler kuzey-güney doğrultusunda uzanırlar.
6. Bütün meridyenler kutuplarda birleşir.
7. Bir birine komşu iki meridyen dairesi arasındaki uzaklık ekvatorda yaklaşık 111 km'dir, Bu uzaklık kutuplara doğru gidildikçe azalır.
8. Meridyenler aynı paralel üzerinde bir birine eşit uzaklıktadır.
9. Ardışık iki meridyen arasındaki yerel saat farkı 4 dakikadır.(Türkiye 26 - 45 Doğu meridyenleri arasındadır.45 - 26=19x4=76 dakika. Türkiye'nin en doğusuyla en batısı arasında 76 dakikalık yerel saat farkı vardır.
10. Başlangıç meridyeninin doğusunda kalan meridyenlere doğu meridyenleri, batısında kalan meridyenlere batı meridyenleri denir.
11. Dünya batıdan doğuya döner bu yüzden doğudaki meridyenlerin yerel saatleri, kendilerine göre batıda olan meridyenlerin yerel saatlerinden daha ileridir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü