Güncel Fizik terimleri sözlüğümüzde Yer Çekimi İvmesi terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yer Çekimi İvmesi nedir? Yer Çekimi İvmesi ne demek? Yer Çekimi İvmesi hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yer Çekimi İvmesi Terimi Hakkında Bilgiler
Fizik Terimi Olarak Yer Çekimi İvmesi:
Belirli bir yükseklikten bırakılan cisimler, yer çekim kuvveti nedeniyle ivmeli hareket yapar. Birim kütleye etki eden bu kuvvete, yer çekimi ivmesi denir. Yer çekimi ivmesi “g” ile gösterilir, birimi SI birim sisteminde N/kg'dır.
Benzer Fizik Terimleri
Kütle Çekim Potansiyel Enerjisi: Bir cismin kütlesinden dolayı sahip olduğu enerjiye kütle çekim potansiyel enerjisi denir.
Dünya yüzeyindeki bir cismin sahip olduğu kütle çekim potansiyel enerjisi:
Ep = m · g · h bağıntısıyla hesaplanır.
Kütle Çekim Kuvveti: Bütün gök cisimleri üzerindeki varlıklara çekim kuvveti uygular. Bu çekim kuvvetine kütle çekim kuvveti denir. Yer çekimi kuvveti, kütle çekim kuvvetinin Dünya için isimlendirilmiş özel bir halidir.
Kurtulma Enerjisi: Uzay mekiğinin uzaya çıkabilmesi için belirli bir hıza yani belirli bir kinetik enerjiye sahip olması gerekir. Bir cismin gezegenin çekim etkisinden kurtulup uzaya çıkabilmesi için sahip olması gereken en küçük enerjiye kurtulma enerjisi denir. Kurtulma enerjisi cismin toplam enerjisini sıfır yapan değerdir. Gezegen üzerinde duran bir cismin sahip olduğu toplam
enerji kütle çekim potansiyel enerjisidir (Cisim durduğu için kinetik enerjisi sıfırdır).
Dairesel Hareket: Bir cisim dairesel yörüngede hareket ediyorsa cismin hareketine dairesel hareket denir. Bir ipin ucuna bağlanarak döndürülen cismin hareketi, virajı alan arabanın hareketi, dişli çarkların dönmesi dairesel harekete örnek olarak verilebilir.
Geri Çağırıcı Kuvvet: Periyodik hareketlerde cismin bir denge konumu vardır. Cisim, bu denge konumundan uzaklaştıkça artan ve cisimden denge konumuna doğru etki eden bir kuvvet oluşur. Bu kuvvete geri çağırıcı kuvvet denir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Fizik Terimleri Sözlüğü