Eğitim Sitesi

Yerleşme Dokusu Nedir? Yerleşme Dokusu Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Coğrafya terimleri sözlüğümüzde Yerleşme Dokusu terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yerleşme Dokusu nedir? Yerleşme Dokusu ne demek? Yerleşme Dokusu hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yerleşme Dokusu Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Yerleşme Dokusu:

Kuruldukları alan üzerinde evlerin dağılış düzenine veya yerleşmelerin genel dış görünümüne yerleşme dokusu denir.


Benzer Coğrafya Terimleri

Toplu Yerleşme: Su kaynaklarının sınırlı ve yetersiz, engebenin az olduğu kurak ve yarı kurak iklim bölgelerindeki kırsal alanlarda evler birbirine yakındır. Bu tür yerleşme dokusuna toplu yerleşme denir.

Bu yerleşmelerde meskenler birbirine bitişik ya da çok yakındır ve sokaklar dardır. Toplu yerleşmeler Türkiye'de İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde görülür.

Çizgisel Yerleşme: Deniz kıyısı, akarsu vadisi ve yol boyunca uzanan yerleşmeler çizgisel bir hat oluşturur. Bu tür yerleşme dokusuna çizgisel yerleşme denir.

Dairesel Yerleşme: Genellikle geniş bir düzlüğün ortasında yer alan yerleşmeler dairesel bir gelişme gösterir. Bu tür yerleşme dokusuna dairesel yerleşme denir.

Yerleşmeyi Etkileyen Faktörler: Türkiye'de yerleşmelerin dağılışını birtakım doğal ve beşerî faktörler belirler. Bunlar;
1. İklim
2. Su Kaynakları
3. Yer şekilleri
4. Toprak Verimliliği
5. Bitki Örtüsü
6. Göçler
7. Ulaşım Olanakları
8. Ekonomik Faaliyetler

Jeomorfolojik Harita: Bir bölgedeki şekillenme süreci yani iç ve dış güçlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalarda faylar, yamaçlar, vadi türleri, birikinti konileri, sekiler, ovalar ve daha bir çok yer şekli taranarak gösterilir. Yer şekillerinin kolay ayırt edilmesi amacıyla bu haritalar renklendirilir.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü