Güncel Arkeoloji terimleri sözlüğümüzde Yerleşme Tabanı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yerleşme Tabanı nedir? Yerleşme Tabanı ne demek? Yerleşme Tabanı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yerleşme Tabanı Terimi Hakkında Bilgiler
Arkeoloji Terimi Olarak Yerleşme Tabanı:
Yaşama tabanı ismi de verilebilir. Herhangi bir dönemde insanların üzerinde etkinliklerini sürdürdükleri taban seviyesidir. Bozulmamış bir kontekst'te ele geçen tabanların üzerindeki buluntuların incelenmesinden, o tabanın son kullanıldığı devre ait zengin bilgiler ortaya çıkarılabilir. (İng. Living Floor)
Benzer Arkeoloji Terimleri
Yüzey Araştırması: Arkeolojik veri toplamanın temel yöntemlerinden birisidir. Yüzey araştırmasında geniş bölgeler taranabilir. Yüzey araştırması, bir grup arkeologun, seçilen bir alanda, sistematik bir şekilde yürüyerek toprağın üstündeki kalıntıları gözlemlemesi ve kaydetmesi ile gerçekleşir. Bu kalıntılar sürülmüş tarlalarda göze çarpan seramik parçaları, halen ayakta duran mimari kalıntılar, ya da bir mağaradaki duvar resimleri olabilir. (İng. Survey)
Kanalis: İon başlığında abaküsün altında iki volütü birleştiren dış ya da içbükey aralık.
Karyatid: Sütun işlevi gören genç kız heykeli.
Kolonad (Stoa ya da Portiko): Önünde sütunların bulunduğu üstü örtülü uzunlamasına salon.
Korniş (Geison, Pervaz): Üst yapının üst yatay unsuru.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Arkeoloji Terimleri Sözlüğü