Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Yıldız Zamanı terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yıldız Zamanı nedir? Yıldız Zamanı ne demek? Yıldız Zamanı hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yıldız Zamanı Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yıldız Zamanı:
Bir yıldızın saat açısı ile tanımlanan zamana yerel yıldız zamanı ve bir yıldızın gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki üst geçişi arasındaki süreye de yıldız günü denir.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Ay Yılı: Ay'ın yeni ay evresinden art arda iki geçişi arasındaki süreye "kavuşul ay" denir. Kavuşul ay süresi yaklaşık 29,5 gündür. 12 kavuşul ay süresine "ay yılı" denir. Ay yılı 354 gündür.
Güneş Yılı: Dünya'nın Güneş etrafında tam bir dolanımı için geçen süreye "güneş yılı" denir. Tüm takvimlerin zaman biriminde bir güneş yılı ortalama 365 gün 6 saat, bir güneş günü ortalama 86 400 saniye olarak kabul edilmektedir.
Bugün kullandığımız miladi takvim güneş yılına dayanır. Ay yılı, güneş yılından yaklaşık 11 gün daha kısadır. Bu nedenle, miladi takvimde, Ay takviminin başlangıcı her yıl 11 gün öne doğru kayar.
On İki Hayvanlı Takvim: İslamiyet öncesi Türk devlet ve toplulukları tarafından kullanılmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bir takvimdir. Bir yıl 365 gün olarak hesaplanmış ve her yıl bir hayvan adıyla anılmıştır. Bu takvim Türklerden başka Çin, Moğol, Hint ve Tibetliler tarafından da kullanılmıştır. Günümüzde Asya'nın bazı bölgelerinde hâlâ kullanılmaktadır.
Hicri Takvim: İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç kabul eden ve ay yılını esas alan takvim sistemidir.
Celali Takvimi: Büyük Selçuklularda Celaleddin Melikşah zamanında eski İran takvimi esas alınarak mali işlerde kullanılmak üzere hazırlanmıştır. Güneş yılı esasına göre hazırlanan bu takvimde "nevruz" yılbaşı olarak kabul edilmiştir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü