Eğitim Sitesi

Yönetmelik Nedir? Yönetmelik Hakkında Kısaca Bilgi

Güncel Hukuk terimleri sözlüğümüzde Yönetmelik terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yönetmelik nedir? Yönetmelik ne demek? Yönetmelik hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.

Yönetmelik Terimi Hakkında Bilgiler

Hukuk Terimi Olarak Yönetmelik:

Devlet örgütü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi alanlarını ilgilendiren, çalışma yöntemlerini düzenleyen hukuk kuralları.


Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Yönetmelik:

Yasa ve tüzüklerin uygulanmasında görevlilere yol göstermek, yasa ve tüzüklere aykırı olmamak üzere bir ya da birkaç bakanlık ve belediyelerce çıkarılıp resmi gazetede yayımlanan nesnel kuralların tümü.


Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Yönetmelik:

Devlet örgütü içinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların daha çok kendi iç bünyelerini, kendi alanlarını ilgilendiren ve kendi çalışma yöntemlerini düzenleyen kurallar bütünü.


Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Yönetmelik:

Yasa ve tüzüklerin uygulanmasında görevlilere yol göstermek, yasa ve tüzüklere aykırı olmamak üzere bir ya da birkaç bakanlık ve belediyelerce çıkarılıp resmi gazetede yayımlanan nesnel kuralların tümü.


Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Yönetmelik:

Bakanlar Kurulu, Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerince kendi görev alanlarını ilgilendiren kanun ve tüzük hükümlerinin nasıl uygulanacağını göstermek amacıyla çıkarılan düzenleyici idari işlemdir. Yönetmelik; tüzüğe, kanuna ve Anayasa’ya aykırı olamaz.


Benzer Hukuk Terimleri

Zapta Karşı Garanti: Satıcının satılan şey üzerinde üçüncü kişilerin aynı veya kuvvetlendirilmiş şahsi haklarının bulunmadığını garanti etmesi.

Zarar: Kişinin malvarlığında veya manevi varlığında ortaya çıkan eksilme.

Zilyetliğin Havalesi: Devir olunacak malın üçüncü kişinin elinde bulunması halinde, mülkiyetin devri amacıyla devredenin, bu kişiden malın devralacak olana teslimini istenmesi.

Gizlilik dereceli bilgi ve belgeler: Bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarında yetkili olmayan kişilerin bilgi sahibi olmaları halinde Devletin güvenliğini, iç ve dış menfaatlerini, ulusal varlığını ve bütünlüğünü zarara uğratabilecek veya tehlikeye düşürebilecek mesaj, doküman, rapor, araç, gereç, tesis ve yerler hakkında kayıt edilmiş veya edilmemiş bilgi ve belgeler.

Gizlilik dereceli birim ve kısım: Gizlilik dereceli bilgi ve belgelerin bulunduğu bakanlıklar ile kamu kurum ve
kuruluşlarındaki makam sıralaması.

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa

Online Hukuk Terimleri Sözlüğü