Güncel Uzay ve Astronomi terimleri sözlüğümüzde Yörünge terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yörünge nedir? Yörünge ne demek? Yörünge hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yörünge Terimi Hakkında Bilgiler
Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Yörünge:
Gökcisimlerinin bir başka gökcismi etrafında dolanırken izledikleri yol.
Fen Bilimleri Terimi Olarak Yörünge:
1. Bir hareketlinin hareketi sırasında izlediği yoldur.
2. Hareketli cisimlerin, farklı anlarda bulundukları noktaları birleştirerek elde edilen eğri.
3. Bir gök cisminin hareketi süresince aldığı yol.
Coğrafya Terimi Olarak Yörünge:
1- Bir gök cisminin başka bir gök cisminin çevresinde dolanırken izlediği yol.
2- Bir cismin hareketi sırasında izlediği yol.
3- Elektronların çekirdek etrafında belli enerji seviyeleri.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Yörünge:
1-Yürüyen bir noktanın izlediği veya çizdiği yol.
2-Bir gök cisminin hareket etmesi süresince aldığı yol.
Fizik Terimi Olarak Yörünge:
Hareketli bir cismin, maddenin, noktanın izlediği veya çizdiği yol.
Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Yörünge:
Bir gök cisminin hareketi süresince izlediği yol. Hareketli bir noktanın izlediği veya çizdiği yol, mahrek.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri
Astronomi: 1. Gök cisimlerinin özelliklerini, birbirleriyle ilişkilerini ve gök olaylarını inceleyen bilim dalına astronomi denir.
Astronomi sözcüğü eski Yunancadaki "astron" ve "nomos" sözcüklerinden türetilmiş, "yıldızların yasası" ya da " yıldız bilimi" anlamına gelmektedir. Astronomi bilimi, tarihsel olarak en önce gelişen temel bilimdir. İnsanların gökyüzündeki olayları anlayabilme, güneş tutulması gibi tekrarlayan olayları önceden tahmin edebilmesiyle doğan astronomi bilimi zamanla evrenin yapısını anlayabilme, evrenin nasıl bir geçmişe sahip olduğu ve nasıl bir geleceğe sahip olacağı konusundaki kuvvetli merak ile gelişimini sürdürmüştür.
2. Gök cisimlerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri konumlarının hesaplanması gibi konular yanında evrenin yapısı nasıl oluştuğu ve evrimin nasıl olduğu gibi konular ile ilgilenir. Ayrıca; Kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından gök cisimlerini inceler.
Airy Disk Parlaklık Faktörü: Yıldızlar dünyadan çok uzakta oldukları için teleskopla bakıldığında disk şeklinde değil, nokta şeklinde görünürler. Ancak yıldızın görüntüsünü çok fazla büyütürsek teleskoptan kaynaklanan disk şeklinde bir görüntü belirir. Yani yıldız teleskobun görüş alanının merkezinde olduğunda, yıldızın bu büyütülmüş görüntüsünde iki şey göze çarpmaktadır : Birincisi Airy Disk adıyla bilinen parlak bir merkezi alan, ikincisi ise Kırınım halkaları adıyla bilinen bir halka veya sönük halkalar serisidir.
Açık Küme: 1- Sarmal gökadaların disklerinde yer alan, yüzlerce genç ve büyük kütleli yıldızladan oluşan gevşek yıldız topluluğu.
2- Dağınık olarak bir arada bulunan yıldızlar yığınağı. Ülker, Arıkovanı, Samanyolu dizgesinin açık kümeleridir.
3- Galaktik küme. Belli bir şekilleri olmayan ve gemelde galaktik düzlemde bulunan yıldız kümeleri.
Açıklık: 1- Bütün teleskopların asıl fonksiyonu ışık toplamaktır. Teleskobun açıklığı demek, merceğin yada aynanın çapı demektir. Açıklık genellikle " (inç) ile tanımlanır. 1" = 2.54cm dir. Açıklık ne kadar büyükse teleskop o kadar fazla ışık toplar. Daha çok ışık toplanması ise daha parlak ve daha iyi bir görüntü oluşmasını sağlar.
2- Teleskop, fotoğraf makinesi gibi optik araçlarda ağız çapı, ışığın girebildiği deliğin çapı.
Andromeda: Zincirli prenses takımyıldızının latince adı. Aynı isim takımyıldız içindeki gökadamıza en yakın gökadayada ismini vermiştir.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü