Güncel Üniversite terimleri sözlüğümüzde Yükseköğretim terimi ile ilgili, kısa açıklayıcı bilgiler aşağıda gösterilmektedir. Yükseköğretim nedir? Yükseköğretim ne demek? Yükseköğretim hakkında kısa bilgi gibi içerik arayışınıza cevap olabilecek kısa bilgiler sayfamızda yer almaktadır.
Yükseköğretim Terimi Hakkında Bilgiler
Üniversite Terimi Olarak Yükseköğretim:
Ortaöğretimi bitirenlere, üniversite, akademi vb. eğitim kurumları tarafından planlanıp uygulanan en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.
Yükseköğretim kurumlarında eğitim-öğretimi sürdüren öğretim elemanları; öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ve öğretim yardımcılarıdır.
Yükseköğretim kurumlarında en üst düzeyde yönetim görevi yapan kişiler; üniversitelerde rektör, fakültelerde dekan, yüksekokul, konservatuvar, enstitülerde müdür, bölümlerde bölüm başkanı unvanlarıyla anılırlar. Rektör ve dekanların profesör unvanına sahip olmaları zorunludur. Bölüm başkanlığını ise profesör, profesör bulunmadığı hallerde diğer öğretim üyelerinden biri yürütür.
Benzer Üniversite Terimleri
Bilimsel Hazırlık: Yüksek Lisans, Doktora ve Sanatta Yeterlik programlarında adayların eksikliklerini gidermek amacıyla uygulananan eğitim programı. Bilimsel Hazırlık Programı'nda geçirilecek süre en çok bir takvim yılıdır.
Bilim Sınavı: Yüksek lisans başvuru aşamasında bazı programların başvuran öğrencilere uyguladığı, programla ilgili genel bilgilerin test edildiği genellikle yazılı uygulanan sınav.
Bilim Dalı: Üniversitelerde bölümlerin alt bilim veya uzmanlık dalları. Disiplin olarak da adlandırılır. Öğretim konusu olan veya olabilecek bilgilerin bütünü.
Amfi: Öğrencilerin veya dinleyicilerin oturacakları sıraları arkaya doğru basamaklı olarak yükselen büyük dersliktir. Ders anlatıcı ve ders tahtası aşağıda, tiyatroya benzer yapıdır.
Vize Sınavı: Genel eğitim sistemindeki gibi yapılan yazılı veya uygulamalı sınavlardır. Dersin 1. sınavı diyebiliriz.(Bazı ünv. çift vize sınavı yapılmaktadır) Dersi geçmek için belirli bir puanı almanız gerekir. Son sınavlar final olarak isimlendirilir. Vize ve finalden alınan notların ortalaması alınır (Veya her okulun yüzdesine göre) dersten geçip geçmediğiniz belli olur.
Terimler Sözlüğü Ana Sayfa
Online Üniversite Terimleri Sözlüğü